Udskrivelse – kom godt hjem med den information, du har brug for

Et vellykket behandlingsforløb er ikke blot karakteriseret ved en veloverstået operation eller en effektiv medicinsk behandling. Det handler også om at hjælpe dig godt tilbage til hverdagen. Læs her om de mest almindelige måder at blive udskrevet på, og hvad du skal forholde dig til efter udskrivelsen.

Tilbage til dit vante liv

Regioner og kommuner har i disse år stort fokus på at sikre, at dit behandlingsforløb ikke er slut, før du hjemme og tilbage i dit vante liv igen. Vi gør os mange bestræbelser på at samarbejde om at få overgangen fra hospitalet og færdigbehandlingen udenfor til at hænge godt og effektivt sammen. 

Systematiseret samarbejde mellem regioner og kommuner

Siden 2016 har regioner og kommuner samarbejdet med hinanden blandt andet i kraft af en kommunikationsaftale, som indeholder en række faste informationsforpligtelser kommune og hospital imellem. Der er tale om udveksling af information, fra du bliver indlagt og hele vejen igennem dit forløb. Aftalen skal understøtte, at alle involverede parter er grundigt informerede, så du kan udskrives så sikkert og hurtigt som muligt.

Forskellige muligheder for udskrivelse

Patientguiden giver i dette menupunkt "Efter behandling" dig og dine pårørende viden og indblik i, hvad der er godt at have styr på i udskrivelsesfasen - hvad enten det handler om dine rettigheder og muligheder for genoptræning, opfølgning, indflydelse eller hjælp. Find dit forløb her.

Udskrivelse med:

 • ambulant kontrol på hospital
 • opfølgning hos egen læge
 • genoptræning
 • hjemmehjælp
 • almindelig eller specialiseret hjemmesygepleje
 • midlertidigt døgnophold.

Få overblik med en tjekliste

Det kan være overvældende at komme hjem fra hospitalet og pludselig stå med det fulde ansvar for medicin, aftaler, nye hjælpemidler eller kontakt til kommunen – både for dig og dine pårørende.  Der er mange praktiske gøremål, når du kommer hjem, og husker jeg nu lige alle aftaler og de vigtige beskeder og informationer, jeg har fået?

Derfor har Patientguiden udarbejdet en række tjeklister, som kan sikre, at du får den information med hjem, som du har brug for.  Download Patientguidens tjeklister her

 • tjekliste ved en almindelig udskrivelse
 • tjekliste til udskrivelse med opfølgning hos egen læge
 • tjekliste til udskrivelse med ambulant kontrol
 • tjekliste til udskrivelse med genoptræning
 • tjekliste til udskrivelse med hjemmehjælp
 • tjekliste til udskrivelse med almindelig eller specialiseret sygepleje
 • tjekliste til udskrivelse til midlertidig døgnpleje.

Du finder også en oversigt over de vigtigste udskrivelsesdokumenter her.

Forskellige støtteordninger mellem hospital, kommune og dit hjem

De senere år er der udviklet forskellige støtteordninger på hospital og i kommuner, der alle har til formål, at der bliver taget hånd om overgangen fra hospital og til dit hjem. HVis du føler du behov for ekstra støtte i denne fase, så spørg din afdeling eller i din kommune om dine muligheder. 

Hjælp til at komme videre i dit forløb

For nogle tager det lang tid at blive rigtig rask, og for andre bliver sygdom en følgesvend for altid. Find støtte, rådgivning og inspiration i dit sygdomsforløb her:

Læs mere


Redaktør