Genoptræning

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor skal jeg genoptræne​? Hvor lang tid tager træningen? ​Hvad skal jeg have med? Her finder du svar på nogle af de spørgsmål, vi ofte får om genoptræning.​

​Mange mennesker - børn, unge, voksne og ældre- oplever på et tidspunkt i deres liv at de på grund af sygdom, ulykker, nedslidning eller medfødte funktionsnedsættelser, ikke kan eller har svært ved at gøre de hverdagsting som de gerne vil kunne udføre. Ved at genoptræne vil de fleste kunne generhverve eller lære nye nødvendige færdigheder, så de igen bliver i stand til at leve et aktivt liv.

Fysio- og ergoterapeuterne undersøger og vurderer din problemstilling og tilrettelægger sammen med dig dit genoptræningsforløb. Det gæ lder både hvis du er indlagt eller kommer hjemmefra. 

Genoptræningen tager udgangspunkt i hvordan du kan håndtere de udfordringer, du kan møde i hjemmet, skolen, på arbejdet og i andre daglige situationer. Genoptræning kan således både være træning rettet mod almindelige daglige gøremål og specifik træning af fx kondition, balance, muskelstyrke- og smidighed. Genoptræningen vil være individuelt tilrettelagt efter dine behov. Hvis du har behov for hjælpemidler, instruerer vi dig i at bruge dem. 

Formålet med genoptræning

Formålet med genoptræningen er så vidt muligt, at du bliver i stand til at gøre det samme, som du kunne, før du blev syg. Eller sagt med andre ord, at du bliver så selvhjulpen som muligt, så hurtigt som muligt. ​


Det er vigtigt, at du kommer op og i gang efter f.eks. en operation eller en lungebetændelse. Det hjælper på din vejrtrækning, vedligeholder funktionen i muskler, led, balance og hjælper på fordøjelsen. Det er derfor vigtigt, at du kommer op at sidde, fx når du skal spise, at du kommer op at gå - måske med et gang-hjælpemiddel, og at du kommer i gang med selv at klæde dig af og på og vaske dig, så hurtigt som muligt​​


Hvis du er indlagt og har behov for genoptræning, vil den afdeling, du er indlagt på, henvise dig til fysio- og ergoterapi. En fysio- eller ergoterapeut vil kontakte dig, og vil sammen med dig lægge mål og en plan for genoptræningen.​


Genoptræning under indlæggelse på hospitalet foregår enten på det sengeafsnit, hvor du er indlagt, eller i Fysio- og Ergoterapeutisk Afdelings træningslokaler. Behandlingsstedet afhænger af, hvilke genoptræningsbehov du har, og hvad du kan klare.


Har du behov for genoptræning efter du er blevet udskrevet, vil du få en genoptræningsplan fra hospitalet, der henviser dig til genoptræning på hospitalet eller i kommunen. Langt det meste genoptræning efter udskrivelse foregår i kommunen. Du bliver automatisk kontaktet af enten kommunen eller fra hospitalet med henblik på at aftale, hvornår genoptræningen kan starte. 


En genoptræningsplan er en henvisning til genoptræning, enten på hospitalet eller i kommune. Den indeholder oplysninger om behandlingsdiagnoser og genoptræningsbehov samt dine personlige data. Du får selv en kopi af genoptræningsplanen og den sendes elektronisk til kommunen og til din egen læge.


Det er individuelt, hvor lang tid træningen tager, men som regel skal du regne med ½ - 1 time til hver træning i Fysio-Ergoterapien. Din fysio- eller ergoterapeut aftaler tiden med dig. ​


Det er vigtigt, at du har noget tøj på, som du kan bevæge dig i. Hvis du f.eks. skal træne din arm, er det en god idé at have en ærmeløs trøje på. Indendørs træningssko, sportstøj, samt en drikkedunk - så du kan tappe koldt vand fra vandposten - er en god ide. Hvis du ønsker at gå i bad efter træning, skal du huske at medbringe håndklæde m.m.


Har du behov for genoptræning, vil det som regel foregå i din egen kommune. Men kommunerne samarbejder også på tværs for at udnytte ressourcerne bedst muligt, så det kan være, at du bliver tilbudt genoptræning i en anden kommune. Du kan altid kontakte din hjemkommune, hvis du ønsker at genoptræne i en anden kommune og høre, hvad der er muligt.

Har du behov for genoptræning på hospitalet, foregår det oftest på det hospital, hvor du f.eks. går til kontrol eller er blevet opereret, da læger og fysio- og ergoterapeuter skal koordinere og samarbejde om din videre genoptræning. Du kan kontakte Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling, hvis du ønsker, at genoptræningen skal foregå på et andet hospital. Men du skal være opmærksom på, at de måske ikke har de pågældende specialkompetencer i forhold til din genoptræning netop der. 


Det kan tage lang tid at genopbygge muskler og funktion efter en indlæggelse. Derfor er det vigtigt, at du holder dig i gang med dine daglige gøremål.

HUSK at det også er træning at: Tage trappen op og ned, købe ind og slæbe bæreposer, gå tur med hunden, lave mad og række op på øverste hylde eller ind i det bagerste køkkenskab eller lave knibeøvelser, når du holder for rødt lys. ​


Redaktør