
Primære forskningsområde
Patienter der opereres udsættes for en betydelig fysiologisk belastning både fra kirurgi, anæstesi og i den postoperative rekonvalescens. Optimering af patientens fysiologi og behandling af komplikationer betegnes perioperativ medicin.
Professor Nicolai Bang Foss arbejder specifikt med at undersøge og forstå hvordan patienter reagerer fysiologisk, og hvorledes det håndteres bedst både på det medikamentelle, monitoreringsmæssige og organisatoriske niveau. Det særlige forskningsområde drejer sig om den akutte højrisiko patient, der oplever stor komplikationsrisiko og forlænget rekonvalescens efter kirurgi.
Indgangsvinklen til forskningen er de patofysiologiske effekter af inflammatorisk og oxydativt stress. Når patienter opereres, igangsættes inflammatoriske effekter der påvirker organfunktionen; og forløbet før, under og efter operationen er præget af dårlig funktion af kredsløb og lunger samt forskydninger af væske i kroppen samt blødning. hvorledes dette påvirker patientens smerter, organfunktion og muligheder for genoptræning er en nøgle til bedre behandlinger og patientforløb.
Særlige interesseområder inkluderer:
- Optimering af perioperativ hæmodynamik i form af patofysiologi, monitorering, effekt af vasokonstriktion og væsketerapi.
- Akutte smerter og behandling samt indflydelse på rehabilitering, særligt fokus på antiinflammation og regional analgesi
- Transfusionsterapi og indflydelse på organfunktion og genoptræning
- Postoperativ begrænsninger for rehabilitering og interaktioner med særligt fokus på orthostatisk intolerance og autonom dysfunktion
- Optimering af patientforløb både i form af udvikling og organisationel implementering