Hvidovre Hospital flytter HPV-screening hjem i dagligstuen

En lyserød børste med en elektronisk chip i, en mobil app og information på flere forskellige sprog. Det er nogle af ingredienserne i Hvidovre Hospitals store nye initiativ, som forventes, at kunne forebygge mange tilfælde af livmoderhalskræft.
Billede af Regionrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen, der besøgte Patologiafdelingen onsdag og hjalp til med at pakke brevene.

​Regionrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen, besøgte Patologiafdelingen onsdag og hjalp til med at pakke brevene.

​Af Andreas Fruensgaard, journalist

I løbet af foråret vil 25.000 kvinder i Region Hovedstaden få et anderledes tilbud ind af brevsprækken. Hvis de takker ja, kan de teste sig selv for human papillomavirus (HPV), som i nogle tilfælde kan give livmoderhalskræft, hjemme i eget hjem ved hjælp af en lille lyserød børste. Regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen, besøgte onsdag Hvidovre Hospitals Patologiafdeling, hvor hun var med til at sende nogle af de første breve af sted til regionens kvinder.

De sidste 25 procent
Kun tre ud af fire danske kvinde tager imod tilbuddet om screening for livmoderhalskræft. Og selvom tre ud af fire måske lyder af mange, er det ikke nok. Det er nemlig blandt den sidste fjerdel, at cirka halvdelen af alle nye tilfælde af sygdommen forekommer. Derfor giver Hvidovre Hospital nu disse kvinder muligheden for at teste sig selv derhjemme i ro og mag. Hospitalet går dermed forrest i indsatsen for at få de ”sidste” kvinder med, ved at tilbyde testen på en ny og anderledes måde.

”Hvis vi virkelig skal rykke ved screeningsdeltagelsen og gøre en forskel, skal vi også have fat i de sidste 25 procent,” siger ledende overlæge på Patologiafdelingen, Carsten Rygaard, og takker samtidig Region Hovedstaden for, at de har bidraget med 2,2 millioner kroner til HPV-initiativet.

Sådan ser børsten ud. Den er efter sigende lige så let at bruge som en tampon. Foto: Kommunikationsafdelingen

Én ting binder dem sammen
Men det er ikke sådan lige til. De sidste 25 procent, som anslås til at være over 100.000 kvinder i Region Hovedstaden alene, er nemlig ikke nogen homogen gruppe.

”Det er svært, for vi ved ikke, hvorfor de ikke hidtil har taget imod tilbuddet. For nogle handler det måske om religion, andre har job, hus og to børn og føler derfor ikke, de har tid, eller også glemmer de det, mens andre måske bare ikke har lyst til at få foretaget den slags prøver ved en gynækologisk undersøgelse. Vores udfordring er at give et tilbud, som er attraktivt for alle disse kvinder,” forklarer Jesper Bonde, som er seniorforsker og hovedansvarlig for initiativet og tilføjer:

”Der er dog én fællesnævner for alle disse kvinder på tværs af socialgrupper og etnicitet: de har stort set alle sammen en smartphone”. Derfor har Patologiafdelingen også udviklet en mobil app, som gør det lettere at tilmelde sig hjemmetesten og komme i kontakt med hospitalet. Derudover kan al kommunikation i kampagnen foregå på syv forskellige sprog, så sproget i hvert fald ikke bliver en barriere.

Sådan foregår det
I første omgang bliver der sendt en invitation ud til 25.000 tilfældigt udvalgte kvinder i Region Hovedstaden, som ikke er screenet de seneste fire år. I brevene står tilbuddet om hjemmetestning beskrevet, og der er link til en hjemmeside, hvor kvinderne kan læse mere, se en instruktionsvideo og melde sig til. Kvinderne får altså først tilsendt den lyserøde børste til at tage prøven med, når de har takket ja til tilbuddet. Selve børsten, som deltagerne får tilsendt ligner mest af alt en kuglepen med et forstørret hoved. Børsten er designet sådan, at det er nemt, sikkert og hygiejnisk at tage prøven. Når kvinden har taget prøven, sættes hætten på børsten igen og sendes i en frankeret prøvekuvert retur til Patologiafdelingen, som undersøger prøven og sender et svar direkte til kvinden.

Vil nedbringe antallet af kræfttilfælde markant
Siden man i Danmark begyndte at tilbyde gratis screening for livmoderhalskræft, er der sket en 2/3 reduktion i antallet af tilfælde, og Patologiafdelingen håber, at deres nye hjemmetest-initiativ kan være med til yderligere at nedbringe antallet af livmoderhalskræft.

”Vi er meget spændte. Nu sender vi det ud, og så ser vi på, hvor mange der ønsker at blive testet på denne måde, og hvordan vi kan brede det yderligere ud. Vi har også taget et stort skridt i forhold til patientsikkerheden, idet vi har udstyret hver børste med en elektronisk chip, så vi er sikre på, hvem der har sendt børsten,” forklarer Jesper Bonde og slutter.

”Alt i alt synes vi, initiativet er meget gennemtænkt, og vi håber at kunne nå rigtig mange af de kvinder, som ikke er screenet i mindst fire år, og som derfor har en forøget risiko for at have behandlingskrævende forstadier til kræft. Men hvor mange der svarer, og hvem der svarer, det er det store spørgsmål.”

Fakta om HPV

Vidste du at…

• Livmoderhalskræft skyldes en virus, HPV
  • Vi har næsten alle sammen været smittet med HPV