Ingeniør vil helt ind i hjernen på sklerose-patienter

​Selvom der bliver forsket massivt i sklerose, ved man stadig meget lidt om sygdommen. Det håber en ingeniør fra Hvidovre Hospital at lave om på med hjælp fra hospitalets nye 7 tesla MR scanner.​

​​Den kraftige magnet i Hvidovre Hospitals nye 7 tesla scanner gør det muligt at balancere metalgenstande i utrolige vinkler.

Hvordan påvirker sklerose hjernen, og hvordan kan man bedst lindre de ofte voldsomme symptomer? Det skal et nyt forskningsprojekt give svar på. Bag projektet står ingeniør og forsker ved Hvidovre Hospitals MR-afdeling, Henrik Lundell, som netop har modtaget Det Frie Forskningsråds talentpris.

Præcis diagnose – præcis​​ medicinering

Formålet med projektet – som bliver lavet i samarbejde med Universitetet i Leiden, Holland – er at blive bedre til at diagnosticere den frygtede sygdom, som kan være både invaliderende og dødelig.

”Sklerose-patienter oplever typisk svaghed i musklerne, træthed eller følelsestab som nogle af de første symptomer. Med teknikken, vi får til rådighed med 7 tesla MR scanneren, kan vi følge med i, hvad der sker i hjernen, når sygdommen slår til - både i hjernens netværk som helhed og helt ind i cellestrukturen i de enkelte hjernebaner. Vi bliver altså i stand til at forstå sygdommen bedre. Og jo bedre vi forstår den enkelte patients sygdom, jo bedre kan vi målrette behandlingen,” forklarer Henrik Lundell.

Den nye form for undersøgelse gør det således muligt at stille mere præcise diagnoser, og dermed også at give den rette behandling til at lindre symptomerne, som kan omfatte alt fra motoriske problemer og smerter til hukommelsestab og depression. Det er ifølge Henrik Lundell et stort skridt fremad.

”Med den nye scanning vil vi bedre kunne følge, hvordan patientens hjerne reagerer på en bestemt behandling,” forklarer han.

Langsigt​et gevinst

Den nye teknik er den første i verden, som både undersøger hjernens netværk og mikrostruktur – altså både ser på hjernens helhed og helt ned i cellerne i de enkelte hjernebaner. Det er Hvidovre Hospitals nye kæmpestore 7 tesla MR scanner, som gør det muligt at lave de komplicerede scanninger.

”Tidligere skulle man tage en vævsprøve fra hjernen for at lave de målinger, som vi nu begynder at kunne scanne os til. Det betød, at folk skulle være døde, før vi kunne tage dem, hvilket patienten jo ikke havde meget gavn af. Nu kan vi måle helt fra begyndelsen af sygdommen, og jo hurtigere vi kan få folk i behandling – jo bedre,” fortæller Henrik Lundell.

Men selvom den nye MR scannings-teknik er banebrydende, forventer den unge forsker ikke, at den vil medføre mirakler.

”Vi håber, at vi inden for de kommende år vil have samlet data nok og udviklet metoden tilstrækkeligt til, at vi kan diagnosticere sklerose hurtigt og nemt,” siger han og slutter:

”Og når vi først er nået så langt, forventer jeg, at metoden også kan bruges til at undersøge andre sygdomme i hjernen.”​

Læs flere forskningsnyheder fra Amager og Hvidovre Hospital​​​