Topforsker-bevilling til Hepatitis C-Forskning

​Mere end 350.000 mennesker verden over dør hvert år som følge af kronisk leverbetændelse forårsaget af hepatitis C virus. På Hvidovre Hospital er professor Jens Bukh og hans kolleger aktivt involveret i forskningen for en bedre behandling. Og nu er de kommet 12 millioner kroner nærmere målet.

​Foto: Jeppe Carlsen

Af Andreas Fruensgaard, journalist

12 millioner kroner er nemlig det beløb, som Jens Bukhs projekt – med den lidet mundrette titel: “Unravelling the obstacles to culturing hepatitis C virus genotypes 1-7: new opportunities for in vitro studies of antivirals” – har modtaget af Det Frie Forskningsråd til at fortsætte den forskning, som begyndte for snart 25 år siden. Og forskeren selv er ikke i tvivl om, at det ekstra økonomiske boost kan bringe behandlingen af Heptitis C tættere på.
”De ekstra penge betyder, at jeg kan sikre ansættelse af nøglemedarbejdere og samtidig bringe nye, dygtige forskere ind, som kan videreudvikle programmet. Det giver en stor ro,” siger Jens Bukh.

​Nye systemer til at dyrke Hepatitis C

Det banebrydende ved Jens Bukhs forskning er, at han, som den første, har formået at lave en form for ”virusfabrik”, hvor han kan gro og manipulere virus, så det kan bruges til at udvikle vaccine og til at teste behandling på.

”I dag er behandlingen af Hepatitis C forbundet med så mange bivirkninger, at det er de færreste, som kan tåle den. Men nu, hvor vi har haft held til at gro virus i laboratoriet, har vi mulighed for at teste nye stoffer og kombinationer, så vi kan finde ud af, hvilken behandling der passer til hvilke patienter,” forklarer Jens Bukh, som vurderer, at det inden for få år vil blive muligt at behandle de fleste Hepatitis C patienter.

Den frie grundforskning

Det Frie Forskningsråds Sapere Aude program støtter den frie tænkning – især hos unge talentfulde forskere, ”men heldigvis også gamle grå mænd som mig,” spøger Jens Bukh, som vurderer, at topforsker-bevillingen tilfaldt ham på grund af de mange internationale gennembrud, han har haft inden for Hepatitis C-forskning, hvilket blandt andet har skabt helt ny viden om virus’ livscyklus. Og så fordi sygdommen er et verdensomspændende problem.

”Op imod 200 millioner mennesker på verdensplan lider af den kroniske leverbetændelse. Så det er en betydelig sygdom. Og vi er meget tæt på at kunne forbedre behandlingen markant. Så man kan sige, at tiden er helt rigtig til at investere i Hepatitis C-forskning,” siger han og sender en stor tak til dem, som troede på ham og projektet, længe før en behandling var inden for rækkevidde:

”Infektionsmedicinsk Afdeling, Klinisk Forskningscenter og Københavns Universitet skal have stor tak for at tro på mit projekt. Det var et stort sats fra deres side, og den støtte jeg har fået fra Hvidovre Hospital har været hele forudsætningen for, at vi er nået så langt med forskningen i dag.”

​Læs mere

Du kan læse mere om Jens Bukhs projekt her: