På jagt efter årsagen til brystsmerter

​I Medicinsk Enhed, Hjertemedicinsk Afdeling skal ny skanning gøre det muligt at vurdere blodgennemstrømningen i hjertet uden at skulle udsætte patienten for mere alvorlige indgreb som fx at indsætte et kateter i hjertet.

Når en patient kommer på hospitalet med diffuse brystsmerter, forsøger man ofte at finde årsagen ved at lave en CT-scanning af hjertet. Scanningen giver information om hjertet og blodkarrene omkring det ved brug af røntgenstråler.

Hurtige svar 

Det er en hurtig undersøgelse, der giver et konkret svar. Man kan tydeligt se eventuelle forkalkninger i hjertet, og derved bliver det ofte nemmere at overbevise en patient om, at det fx er nødvendigt at ændre kost eller holde op med at ryge, hvis det er det, der ligger til grund for forkalkningen og brystsmerterne.

Mange operationer kan undgås i fremtiden

I det videre arbejde vil forskere og læger formentlig benytte sig af en ny form for scanning: FFR-CT (fractional flow reserve computed tomography). Her bliver det muligt at vurdere blodgennemstrømningen i hjertet uden at skulle udsætte patienten for mere alvorlige indgreb som fx at indsætte et kateter i hjertet.

FFR-CT kan med stor nøjagtighed vise, om der er en blokering i hjertet, og hvor alvorlig den i givet fald er. Ved operationer vil man formentlig kunne bruge metoden til at planlægge indgrebet, og de konsekvenser, som det vil få. På den måde kan man få mere effektive operationer.

Kontakt

Jens Dahlgaard Hove, Medicinsk Enhed, Hjertemedicin.
Redaktør