​​

Når livsstilen skader leveren

I Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed arbejder forskerne blandt andet på at optimere behandlingen af kroniske leverpatienter.

Overforbrug af alkohol, stærk overvægt og andre livsstilsproblemer kan skade leveren og føre til fedtlever, som er en ophobning af fedt i levercellerne. Tilstanden giver et forhøjet tryk inde i leveren, så den ikke længere kan arbejde normalt og begynder at danne arvæv. I sidste ende kan dette føre til skrumpelever, og det kan være så alvorligt, at man enten dør af det eller har brug for en levertransplantation for at overleve. 

Konsekvensen af leversygdom

Leveren har stor betydning for, hvordan resten af kroppen fungerer. Et menneske med leversygdom vil derfor ofte være i fysiologisk ubalance, for når leveren ikke fungerer optimalt længere, kan det blandt andet påvirke hjertet, kredsløbet, lungerne, nyrerne og immunsystemet.

Behandlingen

Den typiske leverpatient er en mand i 50’erne, og ofte kommer han først i behandling på hospitalet, når sygdommen er blevet kronisk. Forskerne arbejder på at optimere behandlingen af de kroniske patienter og har udviklet nye metoder til at teste og personalisere behandlingen. 

Betablokkere, som også anvendes til hjertepatienter, kan hjælpe med at sænke trykket i leveren, og de kan sammen med andre lægemidler indgå i personaliseret medicin, hvor man tilpasser medicinen til den enkeltes behov og derved opnår et bedre resultat. 

Kontakt

Søren Møller, Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed.
Redaktør