Slidgigt er en folkesygdom

Ortopædkirurgisk Afdeling forsker blandt andet i, hvordan man optimerer behandling af slidgigt i knæet.

Slidgigt i fx knæ er udbredt i Danmark. Den typiske patient er mellem 50 og 80 år, og har som oftest døjet med smerter og nedsat funktion på grund af ondt i leddene i en periode, hvorefter den praktiserende læge har henvist patienten til undersøgelse på hospitalet. 

Sport og længere levetid

Generelt tager det 10-20 år at udvikle slidgigt. Tilstanden rammer mange forskellige mennesker, og flere omstændigheder spiller ind i forhold til at udvikle sygdommen, men det faktum at mange mennesker i dag er fysisk aktive og dyrker sport gennem flere årtier samtidig med, at vi generelt lever længere, er vigtige faktorer. Hvis man får slidgigt, vil det for nogle være nok med øvelser og genoptræning, mens andre har brug for en operation. 

Den første operation skal holde hele livet 

Tidligere oplevede en del patienter, som fik en knæoperation, at det senere i livet blev nødvendigt at genoperere dem, fordi nye problemer opstod, eller effekten af den oprindelige operation aftog. I dag er det målet, at den første operation skal holde livet ud. Et led i denne udvikling har været, at man bl.a. via forskning på området er blevet meget bedre til accelererede patientforløb, hvor man skræddersyr det enkelte indgreb, så det passer præcis til patientens problem. 

I øjeblikket fokuserer forskerne på, hvordan man via forfinede operationsteknikker og bedre validering og selektion af patienterne kan forhindre gener i form af bl.a. smerter og inflammation efter en slidgigtoperation.  

Kontakt

Anders Troelsen, Ortopædkirurgisk Afdeling.
Redaktør