​​

Kraftig magnet skal give os større indsigt i sygdomsprocessen ved Parkinsons sygdom

Et samarbejde mellem MR-Forskningssektionen og Neurologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital skal kortlægge ændringer i hjernens struktur og funktion ved Parkinsons sygdom.

Parkinsons sygdom er en kronisk tilstand, hvor sårbare nerveceller i hjernestammen går til grunde. Tabet af nerveceller påvirker patienternes evne til at styre bevægelser i arme og ben, typisk med symptomer i form af langsomhed, stivhed eller rysten. Herudover kan patienterne opleve ændringer i humør og hukommelse samt problemer med reguleringen af søvn, blære- og tarmfunktion og blodtryk.

Tabet af nerveceller involverer adskillige forskellige områder og signalsystemer i hjernen, men det er endnu ikke klarlagt, hvilken rolle sygdomsudbredningen spiller for symptombilledet hos den enkelte patient.

Danmarks kraftigste MR-skanner

Udfordringen består i, at flere af de påvirkede hjerneområder har størrelse som en knappenål og derfor ikke kan ses på almindelige MR-skanninger af hjernen. Ved hjælp af Danmarks kraftigste MR-skanner (Det Nationale 7 tesla MR projekt), kan vi lave detaljerede billeder af hjernestammen og kortlægge ændringer i strukturen og funktionen af de områder, der rammes ved Parkinsons sygdom. Målet med projektet er derved, at opnå en bedre forståelse for sygdomsprocessen for på sigt, at kunne udvikle behandlinger tilpasset den enkelte patient med Parkinsons sygdom.

Involverede forskere

Christopher Fugl Madelung, læge, postdoc, MR-Forskningssektionen, Hvidovre Hospital

David Meder, postdoc., MR-Forskningssektionen, Hvidovre Hospital

Annemette Løkkegaard, overlæge, klinisk forskningslektor, Neurologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital

Hartwig Siebner, overlæge, professor i præcisionsmedicin, forskningsleder, MR-Forskningssektionen, Hvidovre Hospital

Redaktør