​​​​​​​​​​

”Jeg skal ikke ud af sengen, jeg er jo syg!”

​​Fysisk aktivitet under indlæggelsen er hovedtemaet for et stort symposium for fysio- og ergoterapeuter i Region Hovedstaden, som torsdag d. 26. oktober bliver holdt på Hvidovre Hospital.​

Vent...

​​Hvis du har set hospitalets video med Bodil Jørgensen​ som en lettere vranten patient, har du også hørt hende argumentere mod den flinke fysioterapeut Mathias’ opfordringer til at få hende ud af sengen.

Men som Mathias fra Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling ridser op i filmen, så kan det have alvorlige konsekvenser for patienterne, hvis de ikke er fysisk aktive i indlæggelsesforløbet.

”Vi ved fra forskning, at de fysiologiske forhold ændrer sig indenfor de første 24 timer af sengeleje, hvor der allerede sker en muskelnedbrydning. Og jo ældre man er, jo sværere bliver det at genvinde det tabte,” forklarer fysioterapeut og seniorforsker Mette Merete Pedersen fra Klinisk Forskningsafdeling. 

Hun holder i dag et oplæg om vigtigheden af fysisk aktivitet under indlæggelsen til Region Hovedstadens symposium for fysio- og ergoter​apeuter.

Alle har ansvaret, men ikke alle tager det

Men har vi ikke efterhånden hørt det mange gange? At det er vigtigt at bevæge sig – også under indlæggelsen?

”Jo – det har vi. Men patienterne ligger altså stadig 20-22 timer i sengen i døgnet, når de er indlagt. Problemet er, at ansvaret for at få patienterne ud af sengen og op at gå falder mellem flere stole. Alle faggrupper er enige om vigtigheden af, at patienterne kommer ud af sengene, men ikke alle tager ansvaret,” forklarer Mette Merete Pedersen.

Flere årsager til manglende mobilisering

Mette Merete Pedersen peger ikke fingre ad en bestemt faggruppe, men løsningen ligger i at være tydelig og fælles om opgaven:

”Det er vigtigt, at vi tværfagligt taler om, at få patienterne ud at gå, så det bliver et fælles ansvar. Patienterne skal hellere op kort tid og mange gange end slet ikke, og det skal vi være fælles om at hjælpe dem til,” siger hun og pointerer også, at årsagerne kan skyldes praktiske og strukturelle forhold.

”Typisk mangler der tid til opgaven. Og nogle patienter vil helst ikke bede om hjælp og være til besvær i en travl hverdag. Måske skal vi også overveje, om vores servicekultur er en bjørnetjeneste for patienterne,” siger Mette Merete Pedersen og nævner fx dét at hente drikkevarer til patienterne.

”Vi har data fra Hvidovre Hospital på, at patienterne er tre gange så aktive, umiddelbart efter de er blevet udskrevet til deres eget hjem, som under indlæggelsen. Derfor er vi nødt til tidligt i indlæggelsen at tale med dem om, hvad deres mål skal være, og hvad de gerne vil kunne, når de kommer hjem igen,” siger Mette Merete Pedersen.​​

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor