Ældre patienter er vilde med kølige ”drinks” i varmen

​Det kræver væske at klare sommervarmen. Men hvad gør man, når ældre patienter på trods af hedebølge ikke føler tørst? Man laver selvfølgelig lækre, kølige – alkoholfri - drinks. 

Vent...


Man tager lidt juice, saft og danskvand, blander det sammen i et glas og pynter glasset med en skive blodappelsin og et sugerør. Voila, så er der drinks på Afdeling G på Amager Hospital.

"Patienterne er vilde med dem, for de minder dem om fx tidligere ferier, de har været på, og der sker noget andet," fortæller udviklingssygeplejerske Lars Otto om ideen, som både er sjov, men også meget væsentlig i plejen af patienterne.

Gør noget ekstra for at få væske i patienterne

Ældre mennesker har nemlig ofte ikke den store tørst, heller ikke, når det er varmt. Det kan dels skyldes alderen, men også sygdom, medicin eller kvalme. Men de har stadig brug for væske, dels for at undgå, at de dehydrerer, men også for at undgå, at de kommer i en delir-tilstand, hvor de kan få svært ved at orientere sig og kan opleve uro eller apati.

"Derfor forsøger vi at gøre noget ekstra for at få vores patienter til at indtage mere væske, og det er det, vi har gjort med de her drinks. Ofte skærer vi også fx frugt ud og serverer den lidt lækkert, og det giver altså bonus," fortæller Lars Otto.

"Det virker bare"

Det er desværre ikke altid, der er tid til at tænke ud af boksen med drinks og andre sjove løsninger, men personalet vil meget gerne arbejde mere struktureret med mere æstetik i serveringen af mad og drikke for at fremme patienternes appetit og tørst.

"Man gør det fx meget på hospices, og det er noget, vi rigtigt gerne vil arbejde med, for vi kan se, at når vi gør det, så virker det bare," fortæller Lars Otto, og tilføjer, at det også giver noget til personalet.

"Vi bliver jo så populære, når vi går rundt og serverer fx drinks. Vi har det sjovt med at lege bartendere og patienterne liver op," siger han.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor