Amager-radiograf opfinder røntgenbuks

​VINDER: Radiograf Nader Nazari har opfundet en såkaldt røntgenbuks, som skal spare tid, stråling og gener for patienterne. Han er en af de tre vindere af regionens idékonkurrence.

Vent...

Røntgenbuks-intra-570x280.jpgRadiograf Nader Nazari ved prisoverrækkelsen. Til højre ses røntgenbuksen.

Når patienter med hoftegener skal røntgenfotograferes, kan det være en langstrakt og ubehagelig affære, som samtidig udsætter patienten for større mængder stråling.

Derfor har radiograf Nader Nazari fra Amager Hospital opfundet en såkaldt røntgenbuks, også kaldet X-Ray pants, der skal gøre det nemmere for patient og radiograf at gennemføre undersøgelsen af bækken og hofter. Han har netop vundet Region Hovedstadens idékonkurrence for medarbejdere med sin opfindelse, som løser flere problemer.

"I dag skal vi placere en metalkugle på patienten for at måle benstruktur og planlægning af evt. hofteprotese. Men kuglen kan være svær at placere og holde fast. Derfor opstår der ofte fejl, så patienten skal fotograferes igen, og det medfører mere stråling, ubehag, fordi de står med nøgen underkrop, og længere undersøgelsestid. Det kan buksen hjælpe på," fortæller Nader Nazari.

Bedre for både patient og radiograf

Røntgenbuksen er en slags underbukser, som metalkuglen sidder fast inden i, og som patienten tager på. Nadar Nazari er både overrasket, stolt og glad over at vinde og synes også selv, at han er godt på vej til at løse problemet med røntgenbuksen.

"Det er en enkel idé, som gør det nemmere for begge parter. Patienterne bliver mere trygge, fordi de ikke skal stå med bar underkrop i lang tid og udsættes for mere stråling. Vi radiografer slipper for at føle, at vi skal genere patienterne i længere tid, og vi sparer frustrationen over ikke at kunne placere kuglen korrekt," fortæller Nader Nazari.

Syede bukserne derhjemme

Han fik ideen en dag på arbejdet, da talen faldt på, om man selv kan sy sine strømper. Samme dag havde en kollega besvær med at placere målekuglen korrekt på en patient.

"Da jeg gik hjem, tænkte jeg, at man måske kunne sy noget, der kunne holde kuglen på plads, og deraf opstod ideen," fortæller Nader Nazari, som syede bukserne selv og har testet dem på flere patienter.

"Der blev jeg lidt mere tryg ved at gå videre. Der var faktisk et resultat, det blev ikke ved tanken," siger Nader Nazari. Han har nu vundet både tid og penge til at arbejde videre med opfindelsen og kan fx i en periode blive frikøbt fra daglige opgaver og få tid til fx prototype-udvikling og supervision.

Vi skal gribe de gode ideer

Vicedirektør Else Smith er formand for det lokale udvalg på Amager og Hvidovre Hospital, som skulle udvælge og kvalificere ideer fra hospitalets ansatte.

"Nader er jo en af hverdagens helte, der ser et problem og finder en løsning. Det er en meget enkel idé, mens andre ideer kan være mere komplicerede og tager længere tid at udvikle. Uanset, er det vigtigt, at vi kan gribe ideerne og få dem udviklet til gode for patienterne," siger Else Smith, som gør opmærksom på, at der allerede bliver udviklet masser af gode ideer på hospitalet.

"Men vi arbejder på at finde en form, så vi er klar til at gribe alle typer af gode ideer, som udspringer af daglig irritation eller undren," siger hun.

Se mere om idékonkurrencen og de øvrige vindere her.