Behandling i dagligstuen er en succes

​Sårbare og udsatte borgere på Amager er glade for Amager Hospitals tilbud om akut behandling i eget hjem. Det viser erfaringer fra de første to måneder med den nye udgående akutfunktion.

​Tryghed til patienterne og faglig sparring til det kommunale plejepersonale. Den udgående akutfunktion er kommet godt fra start. Foto: Susanne Østergaard.

​Af Andreas Fruensgaard, journalist

Mere end 100 borgere har fået hjælp med alt fra næseblod til katederskift i eget hjem eller på plejecentre og bosteder.

Akutfunktionen har kun eksisteret i lidt over to måneder, men har allerede vakt tilfredshed blandt borgerne.

De største vindere er patienterne

”De største vindere er de patienter, som nu kan undgå et ophold på hospitalet, men stadig få akut vurdering og behandling. Hermed slipper sårbare patienter for ventetid, og for den opslidende transport til og fra hospitalet” fortæller udviklingskonsulent på Amager og Hvidovre Hospital​, Janne Toftdal Dynesen.

Men patienterne er ikke de eneste, der har gavn af det nye projekt. Kommunernes sygepleje og plejehjemspersonale er også glade for at kunne trække på behandlersygeplejerskernes ekspertise, når patienterne pådrager sig skader, som de ikke har kompetencer til at håndtere.

Sparring og hjælp

Frederik Gert er sygeplejer på Ørestad Plejecenter og har brugt akutteamet adskillige gange. Han har allerede svært ved at huske, hvordan de nogensinde klarede sig uden.

”Det har betydet utroligt meget for os. Både for vores beboere og for personalet. Beboerne er blevet mere trygge. Vi har jo ikke ressourcer til at følge dem på hospitalet, så de er glade for, at de kan få lov til at blive her sammen med personale, de kender - i stedet for at skulle et helt nyt sted hen,” forklarer han og tilføjer:

”Jeg har selv brugt akutfunktionen syv gange og har fået sparring og en masse gode råd af dem. Og så sparer det os for en masse arbejde og besvær, at vi ikke skal til at sende beboerne på hospitalet, når de fx skal have syet en rift eller et sår.”

Akutklinikken arbejder fortsat på at udbrede kendskabet til projektet, så endnu flere borgere kan få tilbud om vurdering og behandling i eget hjem.

Se TV2 Lorrys indslag fra da den udgående akutfunktion begyndte her: http://www.lorry.dk/artikel/137780?autoplay=1&video_id=74152