Farvel og på genhør

Provokerende og uden omsvøb. Torben Mogensen takker af efter 12 år​, hvor han hundredevis af gange har udtalt sig i medierne på hospitalets og sundhedsvæsenets vegne. Men selvom "m​​r. Sundhedsvæsen"​ stopper som vicedirektør, vil han stadig have en holdning til det meste. ​

Stilhed og stilstand huer ikke Torben Mogensen. Det gør udvikling og debat derimod. Afskeden med Amager og Hvidovre Hospital sker i en hvirvelvind af forsidehistorier og kontroversielle udtalelser – ganske som man kan forvente af den åbenmundede og meget velformulerede vicedirektør, og han har ikke tænkt sig at tie stille i fremtiden. Efter sin afskedsreception skrev han således på Twitter:  Så er det sidste dag. Herefter pension. Men ikke tavshed.

TV2 Dokumentaren

Lige inden Torben Mogensen lukkede døren bag sig på Amager og Hvidovre Hospital, indtog han rollen som den ansvarlige leder eller ”skurken” i TV2 dokumentaren ”Patienten, der fik nok”. Mogensen stiller altid op, også i kritiske interviews, men denne gang, var det en blandet fornøjelse. 
 
”Jeg er klar over, at jeg – og hospitalet – fremstår ret skidt i den udsendelse. Og jeg er lidt ærgerlig over, at sådan en sag bliver noget af det sidste, man hører fra mig som vicedirektør for Amager og Hvidovre Hospital,” siger Torben Mogensen og fortsætter: 
 
”Jeg fremstår som om, jeg ikke vil beklage patientens samlede forløb, men det passer ganske enkelt ikke. Jeg ville ikke undskylde for den lægefaglige behandling, for den synes jeg har været i orden, men der er en række ting i patientens forløb, som ikke er acceptable, og det indrømmer jeg jo også i interviewet, mange gange endda. Det gælder bl.a. rengøringen, de mange læger i forløbet, informationen til patienten når han sad og ventede og samtalerne på gangene”. 
 
Torben Mogensen er også opmærksom på, at han flere steder siger noget, som senere bliver modsagt af andre,
 
”De ting, jeg siger om behandlingsforløbet, siger jeg på baggrund af den viden og de informationer, jeg havde på det tidspunkt, jeg blev interviewet, sådan er det, men ja, jeg kan godt se, det fremstår lidt rodet.  Programmet og mine udtalelser er selvfølgelig klippet for at passe ind i journalisternes fortælling. Sådan er det jo med den type programmer. ” 

De svære opgør

Selvom TV2 Dokumentaren på mange måder var en ubehagelig oplevelse, har Torben Mogensen ikke tænkt sig at trække følehornene til sig – tværtimod. De seneste par uger har han været ude i pressen med en række kontroversielle udtalelser – blandt andet at læger skal lønnes efter resultater – altså at lægernes løn skal afhænge af, hvor gode de er til at tage ansvar for, at deres patienter får optimal behandling. Han er også kommet med forslag om, at man burde lukke Region Sjælland og Region Nordjylland fordi de er for små og mangler specialiserede læger. Og så retter han en hård kritik mod de praktiserende læger, som han mener er i en meget privilegeret situation, hvor de er aflønnet af det offentlige, men ikke føler ikke forpligtiget til at gøre de ting, som de politikere, som betaler regningen, ønsker. Torben Mogensen ved godt, at hans udtalelser provokerer, men han har ikke tænkt sig at stoppe af den grund.
 
”Jeg har altid sagt min mening, også selvom jeg har trådt nogen over tæerne. Når man er leder af en offentlig virksomhed, synes jeg, man har pligt til at være åben over for befolkningen. Det er jo dem, der betaler ens løn. Jeg synes, det er vigtigt at være ærlig og turde tage nogle svære opgør og være med til at drive tingene frem. Ellers får man aldrig forandret noget,” siger han. 

Fast track og forskning

Torben Mogensen fortæller samtidig, at han ikke ved præcis, hvad han ellers vil kaste sig over. 
 
”Mange tænker, at jeg må have 10.000 planer og ideer, men det har jeg ikke. Min hjerne skal lige have lov til at køle lidt af,” siger han. 
 
Indtil han beslutter, hvad dagene skal fyldes ud med, kan Torben Mogensen se tilbage på en lang og begivenhedsrig karriere inden for sundhedsvæsenet, hvor han har været med til at forny og forbedre en lang række forhold. Blandt andet var han en af hovedkræfterne bag de fast track-operationer, som i dag er en del af hverdagen på Amager og Hvidovre Hospital. Hans store fokus på forskning har betydet, at Amager og Hvidovre Hospital i dag har et velfungerende og blomstrende forskningsmiljø. Og netop forskningen er også et af de områder, som vicedirektøren selv fremhæver som en af sine største bedrifter. 
 
​Torben Mogensen har altid været interesseret i forskning, og han var manden med ideen til Klinisk Forskningscenter, som siden 2001 er vokset fra bare en håndfuld medarbejdere til cirka 80 mand i dag.  Ideen med forskningcentret var at bedrive patientnær forskning, som skulle gøre det mere sikkert at være patient - et koncept, som efterfølgende er blevet kopieret på andre hospitaler.
 
”Jeg er stolt a​f, at vi har øget forskningsaktiviteten markant på hospitalet, selvom vi har været igennem konstant økonomisk pres,” siger Torben Mogensen og tilføjer: 
 
”Derudover er jeg stolt af, at vi har fået mere fokus på team-samarbejde og på patientsikkerhed. Og så har vi fået dagkirurgien op at stå.” 
 
Alt i alt ser Torben Mogensen tilbage på sin tid på hospitalet med glæde og stolthed, og han er tilfreds med det hospital, han aflevere til sin efterfølger – også selvom medierne ind imellem tegner et noget andet billede. 
 
”Selvom man godt kunne få et andet indtryk, når man læser aviser, så har vi et godt og velfungerende hospital i Hvidovre,” siger han.
 
 
 
Indtil videre kan du opleve Torben Mogensen til diverse foredrag eller i P4s paneldebat hver lørd​ag formiddag.
Redaktør