Gode lunger på Amager

​Amager Hospital rykkede ud af huset for teste lungefunktion hos medarbejderne i Amager-virksomheden Gate Gourmet.

​Puuuuust, pust, pust, pust, pust pust, pust, pust, pust.

Der blev pustet godt igennem i spirometeret, da sygeplejersker fra Lungemedicinsk afdeling på Amager Hospital forleden var taget på besøg hos Gate Gourmet i Lufthavnen for at måle de ansattes lungefunktion.

Anledningen var den Internationale Lungedag, hvor formålet er at opspore lungesygdomme så tidligt som muligt.

"Man kan jo ikke sige tydeligt nok, at rygning er den værste faktor, når det gælder lungesygdomme", fortæller afdelingssygeplejerske Helle Ann Bülow Olsen.

Ingen grelle eksempler

I alt 212 medarbejdere på Gate Gourmets to adresser på Amager var mødt op for at få målt deres lungefunktion. Flere kom oven i købet ind på deres fri- eller feriedag, så interessen var stor.

"Vi har ikke fundet nogen grelle eksempler, men vi opfordrede otte medarbejdere til at søge egen læge for at bliver undersøgt yderligere. 173 af de medarbejdere, vi testede, havde helt normale tal.  Selvom der var 61 rygere iblandt, skyldes det formentlig, at deres gennemsnitsalder ikke er så høj. Rygningen slår mere igennem senere", lyder det fra Helle Ann Bülow-Olsen.

Svært at puste

41-årige Lars Nielsen var en de medarbejdere, der var mødt op for at få målt sin lungefunktion. Som ikke-ryger var han dog ikke nervøs for resultatet.

"Det er jo fint at få det gjort, når man har muligheden. Mine tal var heldigvis fine, så det giver jo en tryghed", sagde Lars Nielsen, inden han gik tilbage til kollegerne for at blære sig med det flotte resultat.

Også kollegaen Bente på 54 år slap pænt igennem lungetesten.

"Jeg ryger ikke, og mit resultat var godt, men teknikken med at puste i måleapparatet var svær. Jeg skulle prøve tre gange, før det lykkedes."

Besøget hos Gate Gourmet var arrangeret i samarbejde med 3F, som repræsenterer en stor del af medarbejderne. Også rygestopinstruktører fra Sundhedscenter Tårnby var med for at give råd og vejledning om rygestop.

Lars Nielsen pustede alt hvad han kunne, tilskyndet af sygeplejerske Naja. Foto: Amager Hospital.

Teknikken er ikke så ligetil. Her får Bente instruktion af sygeplejerske Sophy. Foto: Amager Hospital.