I kø for at puste

​Amager og Hvidovre Hospital satte igen i år fokus på de gode lunger, da det onsdag var international lungedag. Hospitalets medarbejdere testede lunger både på hospitalets matrikel og ude i den ”virkelige verden”.
​Der blev blæst og pustet i det lille spirometer, til folk var helt røde i hovederne, da sygeplejersker fra Lungemedicinsk afdeling på Amager og Hvidovre Hospital onsdag fejrede international lungedag med tilbuddet om at få testet sin lungekapacitet. Formålet var at opfange lungesygdomme som fx KOL tidligt.
Efter at have opgivet sin alder, vægt og hvorvidt man var ryger, skulle de fremmødte borgere blæse i det lille spirometer, som derefter udregnede, hvor god lungefunktionen var. Og muligheden for at få målt sine lunger, var der mange, der valgte at takke ja til.

Amager rykker ud igen

På Amager Hospital havde man vanen tro valgt at rykke den internationale lungedag ud af hospitalet og ud blandt borgerne. I år var det 3F i Kastrup og på Materialegården i Tårnby Kommune at Amager Hospitals medarbejdere målte lunger på de mange interesserede borgere. Allerede kl 9.00, da målingerne gik i gang i 3F’s lokaler i Kastrup, stod der en længere kø af borgere, som ønskede at få testet deres evne til at puste.

”Jeg synes, man skal tage imod sådan et  tilbud, når man får det. Det er typisk ikke noget, man får tjekket hos egen læge, så nu ville jeg benytte lejligheden,” forklarer Birgit som er fagkonsulent og en af de mange, som var mødt og til lungedagen.

Langt de fleste var mødt op for at tjekke, om alt var som det skulle være, mens andre kom, fordi de havde mistanke om, at der kunne være noget galt.

”Jeg har fået tjekket min lungefunktion tidligere, hvor den ikke var helt god, hvilket jeg ikke helt forstår, for jeg lever sundt og dyrker motion. Men nu ville jeg blive tjekket igen og se, om den var blevet bedre, og det var den heldigvis,” siger Annelise som er 79 år og pensionist.
Artiklen fortsætter under billedet

En del fund

Amagers udsendte medarbejdere målte i alt 182 borgere, hvoraf cirka 2/3 var mænd. Aldersfordelingen var mellem 13 og 86 år, hvoraf langt de fleste var i 50’erne. Ifølge Lise Mortensen, som er lungesygeplejerske på Amager Hospital, var dagen en succes – både på grund af et flot fremmøde, og fordi det lykkedes at finde en del begyndende lungesygdomme.

”Vi fandt 22 (heraf 14 mænd) som havde lungefunktion, der viste KOL, hvor vedkommende ikke kendte til nedsat lungefunktion og ikke var i medicinsk behandling. Heraf havde 2 formentlig svær KOL og 12 moderat KOL. De resterende havde mild KOL,” siger hun og tilføjer:

”Alt i alt var ca. 15 % af dagens lungefunktionsmålinger afvigende fra normalen. Disse personer blev opfordret til at søge egen læge med henblik på videre udredning.”

For en sikkerheds skyld

Også på Hvidovre Hospital var der massiv interesse for at få målt lungefunktion. Borgere fra lokalområdet stod således i kø langt ned ad vandrehallen og ved hovedindgangen, hvor de ventede på at få lov til at puste i spirometret.

”Jeg var her også sidste år, men jeg er ryger, så jeg kan godt lide, at man kan komme og få et årligt tjek og sikre sig at alting stadig er som det skal være,” fortæller Carl Johan, som står bagerst i køen.

På Hvidovre havde de 130 borgere og medarbejdere igennem og også her er man godt tilfreds med arrangementet.

"Vi havde supertravlt og fandt cirka 50 borgere, som vi syntes skulle sendes videre til praktiserende læge, og 9 som blev sendt til vores eget Lungeambulatorie, fordi deres lungefunktion var nedsat," fortæller lungesygeplejerske Hanna A. Kassaye.

KOL, kor mm.

Ud over måling af lungefunktioner i vandrehallen og ved hovedindgangen, blev der på Hvidovre Hospital også holdt et særligt KOL-arrangement i uddannelsesbygningen.
Her var 80 tidligere og nuværende deltagere i KOL-rehabilitering til foredrag med overskriften ”Tager jeg min lungemedicin rigtigt?” som handlede om forskellen på at bruge en pulverinhalator og en spray. Der var mange spørgsmål til emnet, og de forskellige inhalationsteknikker blev gennemgået i praksis.
Bagefter var der besøg fra KOL-koret fra Brøndby kommune, som troppede op med 20 kordeltagere og dirigent. Hele forsamlingen blev guidet til sang i flere stemmer og med bevægelse til. Tilbagemeldingerne fra flere deltagere lød på, at det havde været en meget opløftende oplevelse at deltage i.