"Jeg brænder for tidstro registrering"

​​Vibeke Mie Skov Hansen er erfaren lægesekretær og nu nyslået sundhedskommunom. Hendes afgangsprojekt var inspireret af kræftskandalen i Aarhus og blev kåret som semestrets bedste.

Vent...

Vibeke Mie Skov Hansen har allerede fejret sit sølvbryllup med Gastroenheden. Siden hun blev uddannet lægesekretær, har hun arbejdet i forskellige funktioner i hospitalets største afdeling – senest i det kirurgiske team, hvor hun primært arbejder med kræftpakkeforløb- og registreringer. Da hun fik tilbuddet om at tage et modul på sundhedskommunomuddannelsen, sprang hun til.

”Det var fedt at få et afbræk i hverdagen, da jeg i 2016 startede på efteruddannelsen. I starten var det ikke meningen, at jeg skulle tage hele uddannelsen, men jeg fandt ud af, hvor spændende det var, så jeg fortsatte. Og jeg er slet ikke færdig med at videreudvikle mig fagligt,” fortæller Vibeke Mie Skov Hansen, som blev færdig som sundhedskommunom i 2023 og ovenikøbet modtog prisen for semestrets bedste afgangsprojekt.

​​​Vibeke Mie Skov Hansen med gavekurv fra Gastroenheden
​​​

Tidstro registreringer skal ske til tiden!

Da Vibeke Mie Skov Hansen skulle skrive sit afgangsprojekt, var hun ikke i tvivl om, hvilket emne hun ville arbejde med.

”Jeg valgte at skrive om optimering af tidstro kræftpakkeregistrering, fordi jeg synes, emnet er yderst vigtigt,” siger Vibeke Mie Skov Hansen og forklarer, at der set i lyset af skandalesagen fra Aarhus Universitetshospital, hvor de maksimale ventetider for kræftpatienterne ikke blev overholdt, også var ekstra fokus på registreringerne i hendes egen afdeling.

”I et datadrevet sundhedsvæsen, som vi har i Danmark, er det vigtigt at have valide data på baggrund af tidstro registrering. Jeg vidste, at der var målepunkter, vi kunne forbedre i Gastroenheden,” siger hun.

Plads til forbedringer

Selvom Gastroenheden generelt er gode til at overholde registreringer af kræftpakker, kunne Vibeke Mie Skov Hansen alligevel se plads til forbedringer.

”Der var nok en tendens til, at vi udførte registreringen, når vi havde tid til det. Dvs. vi prioriterede at løse andre vigtige opgaver først, og så sker registreringen ikke tidstro. Det kan give fejl i det øjeblik, vores rapporter bliver opgjort, men selvfølgelig udligner det sig, når vi efterregistrerer,” forklarer hun.
Det betød, at kulturen omkring registreringerne var nødt til at ændre sig.

Udviklede sin egen registreringsvejledning

Samtidig er selve registreringsvejledningen meget kompleks og skrevet i et sprog, der er svært at forstå:

”Kræftregistrering er en vanskelig opgave, fordi det kan være svært at vide, hvordan man koder rigtigt. Hvis fx patienter skal have taget ekstra prøver, til flere konferencer eller undersøgelse, skal de registreres med ’ventestatus’,” forklarer Vibeke Mie Skov Hansen, som satte sig for at løse problematikken med det kringlede sprog:

”Jeg har lavet min egen version af registreringsvejledningen, som vi nu bruger i mit team. Mine kolleger siger, at det er noget nemmere at forstå min version,” siger hun.

I afgangsprojektet brugte Vibeke Mie Skov Hansen data fra registreringer, og hun kan allerede se en forskel på tallene:

”Efter vi har haft fokus på at lave tidstro registrering, er vores data også blevet meget bedre,” siger hun.​