"Jeg skal fremme trivsel og dæmpe stress"

​Amager og Hvidovre Hospital har ansat Merete Pihl Lindholmer som stressrådgiver. Stillingen er nyoprettet og stressrådgiveren skal dels hjælpe med at forebygge stress – dels med at håndtere den, når den alligevel opstår.

Vent...

​Ser man i stressrådgiver Merete Pihl Lindholmers kalender, bliver man mødt af en del private aftaler. Det betyder dog ikke, at hun spiller golf, er til frisøren eller til tandlægen. Nej, de private aftaler dækker over fortrolige samtaler med medarbejdere på hospitalet.

"Mit lokale ligger også lidt afsides et neutralt sted på hospitalet, så alle ikke ved, at man skal til samtale med mig. Det kan være følsomt at skulle til samtale om stress," fortæller Merete Pihl Lindholmer.

Et ønske fra medarbejderne

Stillingen som stressrådgiver på Amager og Hvidovre Hospital er nyoprettet og bunder i et stort ønske fra medarbejderrepræsentanterne i VMU tilbage i 2015. De ønskede at få en stresscoach, så medarbejderne kunne få nemmere ved at håndtere det krævende arbejde, det er, at have med syge mennesker at gøre, fortæller Merete Pihl Lindholmer.

Ideen er siden modnet og konkretiseret, og hun har nu i to måneder været i gang med arbejdet, som består af to dele:

"Jeg skal hjælpe med at fremme trivsel og dæmpe stress både individuelt, via samtaler og min telefon-hotline, og organisatorisk, hvor jeg rådgiver ledere og arbejdsmiljøgrupper. Jeg skal altså både forebygge og håndtere stress i organisationen," fortæller Merete Pihl Lindholmer.

Hospitalsansatte har et stort ansvar

Hun har blandt andet 16 års erfaring som selvstændig, hvor hun har arbejdet med stress og psykoterapi, og i to af årene var ekstern konsulent for Region Nordjylland. Her talte hun med medarbejdere og opfandt sammen med en kollega kurset "Trivsel med travlhed" for hospitalsansatte.

"Jeg har talt med rigtigt mange hospitalsansatte om travlhed og stress, og det handler ofte om, at man har et stort ansvar for et andet menneskes liv, som måske bliver dårligere, hvis man træffer forkerte valg. Lægger man stor travlhed oven i det, så kan det ansvar tippe," fortæller hun, som derfor coacher hospitalsansatte til at kunne håndtere ansvaret og lægge det fra sig, når man har fri.

"Man skal restituere, når man har fri. Ellers kan det ende med stress og i værste fald en sygemelding. Man kan undgå sygemelding, hvis man kommer til mig i tide, og det er godt for både medarbejderen, afdelingen og patienterne," fortæller Merete Pihl Lindholmer.