Lungetest i lufthavnen

​Amager Hospitals Lungemedicinske Afdeling besøgte Danmarks største lufthavn forleden. Anledningen var den Internationale Lungedag, der skal skabe opmærksomhed på tidlig opsporing af lungesygdomme.
​297 ansatte fra Kastrup Lufthavn fik målt deres lungefunktion i løbet af dagen - 80 kvinder og 217 mænd.

​14 procent afvigede

”Langt størstedelen havde normale lunger. Af de 297 vi testede var 251 helt normale, men vi fandt også nogle med afvigende lungefunktioner,” fortæller sygeplejerske Lise Mortensen og tilføjer:

”14 procent af dem vi testede fik et lægebrev med hjem, hvor vi anbefaler dem at gå til egen læge for at blive videre udredt. Derudover havde vi nogle, som vi talte prognose og forebyggelse med. Alt i alt var det en rigtig spændende dag for os, og vi fik meget positiv respons.”​

Tilfredshed hos de testede

Hos fagforeningen 3F, som repræsenterer de medarbejdere som lod sig teste i Kastrup, er der stor tilfredshed med arrangementet.

”Fra 3F er vi glade for dagen og den store indsats. Medlemmerne har oplevet dagen meget positivt, og der er kommet mange rosende ord. Vores medlemmer er jo en gruppe, hvor der dels er mange rygere og dels er udsat for lungeskadende stoffer og materialer i arbejdet. Vi samarbejder meget gerne sammen med jer en anden gang evt. på andre store arbejdspladser,” siger Janne Hansen fra 3F.​

90 blev testet i Hvidovre

Også på Hvidovre Hospital kunne man få målt sin lungefunktion i anledningen af den Internationale Lungedag. Ca. 90 personer borgere fra Hvidovre og omegn var mødt op i Vandrehallen for at blive tjekket.

​Lungesygeplejerske Hanna Admasu er meget tilfreds med tilslutningen.
”Det er rigtigt godt at så mange gerne vil måles. Vi har faktisk sendt 30 videre til egen læge”, fortæller hun.

73-årige Kirsten Zuschlag fra Hvidovre var sammen med en veninde mødt op for at få målt sin lungefunktion.

”Vi er meget glade for det her tilbud. Målingen viste heldigvis, at min lungefunktion er helt normal, så jeg er meget lettet. Nu er jeg kun festryger, men jeg har tidligere været ryger i 30 år, så det er dejligt at få at vide, at lungerne har det godt.”

Rygerne blandt de fremmødte fik også tilbud om at få målt deres kulilteniveau hos Pia Hardt fra hospitalets Rygestopcafe, som også var behjælpelig med information om hjælp til rygestop.