"Målet er ikke altid at patienterne skal blive raske"

​​Socialsygeplejerske Maria Svane Altschuler fra Amager Hospital har netop modtaget Dansk Sygeplejeråds sygeplejepris 2016. Hun tager sig af de socialt udsatte – et arbejde hun finder meningsfuldt – også selvom hun ofte ikke kan ”redde” sine patienter.

”Jeg tager mig af de patienter, som ikke passer ind i de kasser, vi har i sundhedsvæsenet. Nogle vil måske kalde dem besværlige, men de har jo lige så meget ret til ordentlig behandling som dig og mig. De har nogle særlige behov, som gør min hverdag lidt speciel”.

Sådan beskriver socialsygeplejerske på Amager Hospital Maria Svane Altschuler sit arbejde. Torsdag aften modtog hun Dansk Sygeplejeråds sygeplejepris for kreds Hovedstaden for det store arbejde, hun gør hver dag for de udsatte patienter. I begrundelsen for at hun modtager prisen, hedder det blandt andet:

Maria er en altfavnende  og dygtig sygeplejerske. Med sine ofte utraditionelle, men altid etisk og moralsk velbegrundede, løsningsforslag, deler hun med begejstring sin viden med sine kolleger om de "skæve eksistenser.

Læs hele begrundelsen her:
Sygeplejerskepris.pdf

”Jeg er glad og overrasket. Alle ønsker jo, at deres patienter og kolleger synes, at man gør en forskel, så jeg er stolt og rørt,” siger Maria Svane Altschuler, og fortæller videre, at hendes patienter ofte giver hende nogle lidt anderledes arbejdsopgaver.

Alle har ret til behandling

”Der skal holdes snor i dem – også efter de er udskrevet. Jeg sørger fx for, at de møder op til deres undersøgelser, eller tager med dem til afhængighedsbehandling, hvis der er behov for det. Jeg har sågar hjulpet nogle stykker med at købe en mobiltelefon, da deres gamle var gået i stykker. Det gør det lettere for mig at passe mit arbejde, når jeg kan få fat i dem,” fortæller Maria Svane Altschuler, som ind imellem bliver mødt med den holdning, at alkoholikere og stofmisbrugere selv er ude om det, og derfor ikke fortjener så meget opmærksomhed.
”Det synes jeg er enormt tarveligt og forkert. Sådan skal det ikke være. Jeg har en forkærlighed for den type patienter og har en stor interesse i at prøve at skabe bedre forløb og bedre udskrivelser for dem,” forklarer hun.

Patienter med andre behov

Maria Svane Altschulers arbejde adskiller sig også fra de fleste andre ”normale” sundhedsfagliges idet, at målet med Maria Svane Altschulers arbejde ikke nødvendigvis er, at patienterne skal blive raske.

”Med almindelige patienter handler det jo typisk om at kurere dem og sende dem hjem til hverdagen. Men mange af mine patienter bliver aldrig sunde og raske og velfungerende. Jeg ved, at jeg kommer til at se mange af dem igen efter kort tid. Jeg er jo ikke alkoholrådgiver, så det bedste, jeg kan gøre, er at sørge for, at de bliver afruset, når de kommer ind og får lidt omsorg, mad og hvile. Ofte handler det også om noget så simpelt som at få dem til at gennemføre behandling,” fortæller Maria Svane Altschuler.

Som socialsygeplejerske på Amager Hospital er hun nogle gange nødt til at strække sig lidt længere for at sikre, at patienterne ikke stikker af fra hospitalet før tid. Fx har hun prøvet at køre en patient en tur uden for hospitalets matrikel, så han kunne få en cigaret.

”Det er ikke optimalt, men hvis det er det, der skal til, for at de bliver på hospitalet og gennemfører deres behandling, er det det værd.”

Solstråler

Selvom mange af Maria Svane Altschulers patienter ikke kommer ud af deres misbrug, er der dog også flere solstrålehistorier, som hun kan tænke tilbage på.

”Jeg havde en patient, som kom hos mig igen og igen på grund af et alkoholmisbrug. Hende har jeg brugt rigtig meget tid på at snakke med, pleje og følge op på, og jeg var faktisk holdt lidt op med at håbe på, at hun kunne komme ud af sit misbrug. Men det sidste jeg har hørt er, at hun er på vandvognen og har fået et arbejde. Den slags kan man leve højt på længe,” siger hun.

Ville ønske jeg kunne trylle

Ligesom der er gode dage og solstrålehistorier, er der også svære dage, hvor arbejdet som socialsygeplejerske er hårdt.

”Når man føler afmagt, er det svært. Det er typisk, når der er uoverensstemmelse mellem det patienten siger, det de gerne vil, og så det de gør. Fx dem som rigtig gerne vil ud af deres misbrug, men bare ikke kan. Der ville jeg ind imellem ønske, at jeg kunne trylle, men jeg kan ikke gøre andet end at behandle dem ordentligt og med respekt og så prøve at pege dem den rigtige vej,” siger Maria Svane Altschuler, som beskriver sine patienter som fantastiske mennesker:

”Det er enormt meningsfuldt arbejde, og mine patienter er generelt søde, gavmilde og meget taknemmelige mennesker.”