Nu er der kortere vej til at redde liv

​​Hvis du falder om med hjertestop nær Amager eller Hvidovre Hospital, kan du nu få hurtigere hjælp. Der er nemlig sat fire hjertestartere op på de to hospitaler.

Vent...

Tid er en afgørende faktor, hvis et menneske falder om med hjertestop. For hvert sekund der går uden genoplivning, falder chancerne for at overleve. Derfor er det vigtigt, at der aldrig er langt til den nærmeste hjertestarter. Af den grund har Amager og Hvidovre Hospital nu investeret i i alt fire styks – en er sat op ved Amager Hospital, og tre er installeret ved Hvidovre Hospital.

"Selvom man skulle dejse om tæt på et hospital, kan der jo paradoksalt nok godt være langt til nærmeste hjertestarter. Og de hjertestartere, vi har inde på hospitalet, er ikke egnede til at tage med ud, for de tåler ikke vind og vejr. Derfor har det været tiltrængt med flere hjertestartere," siger Klaus Tjelle Kristiansen, der er formand for Hjertestopkomiteen og overlæge på Anæstesiologisk Afdeling.

Tæt på idiotsikre

I komiteen har det flere gange været diskuteret, hvordan man kunne forbedre indsatsen i forhold til hjertestop på hospitalets terræn. Med de nye hjertestartere bliver der kortere vej til den nærmeste hjertestarter, og samtidig får både personale og borgere bedre muligheder for at tage affære, hvis de overværer et hjertestop.

"Alle kan betjene dem. Jeg vil ikke gå så langt som at sige, at de er idiotsikre, men det er tæt på," siger Klaus Tjelle Kristiansen.

Hjertestarterne fungerer nemlig automatisk – modsat hjertestarterne inde på hospitalet – og guider hjælperen gennem hele forløbet, så det er muligt at redde liv, også selvom man har ingen eller kun begrænset træning.

Du kan se, hvor hjertestarterne er placeret på kortet her.

Fakta om hjertestart

Hvis en person med hjertestop først får hjælp, når ambulanceredderne ankommer, er der 5 pct. chance for at overleve. Hvis en lægmand yder livreddende førstehjælp, inden ambulancen ankommer, stiger overlevelseschancen til 20 pct., og hvis der også indenfor få minutter stødes med en hjertestarter, øges chancen for overlevelse til 50 pct.

Over hele landet har der over de seneste knap 20 år været en stor stigning i antallet af hjertestartere, hvilket har resulteret i, at overlevelsen efter hjertestop er firedoblet.