Sideindhold
”Jeg ved godt, at det er en kliché. Men jeg blev læge, fordi jeg gerne ville hjælpe andre mennesker. Jeg bliver drevet af at gøre den lille ekstra indsats, der kan lette andres byrde,” siger den nye formand for Amager og Hvidovre Hospitals unge forskergruppe, Hashmat S. Z. Bahrami om sit eget karrierevalg.Han griner lidt, da han skal give et eksempel på den lille ekstra indsats: En dag, da han cyklede til s-togstationen for at nå et tog, så han en mand løbe for at nå samme tog. Manden løb ikke så hurtigt, så Hashmat hoppede af cyklen og tilbød manden den, for de skulle jo nå samme tog, og Hashmat kunne løbe hurtigere.”Han kiggede ret mærkeligt på mig, for han havde ikke regnet med, at det var dét, jeg ville ham,” fortæller Hashmat.GUF har stor indflydelse
At Hashmat Bahrami nu står i spidsen for Gruppen af Unge Forskere falder godt i tråd med hans personlighed.”Jeg kan generelt ikke lade være med at engagere mig. Jeg har selv været en del af GUF – først som forsker, siden som bestyrelsesmedlem. Og jeg trives godt med at have stort ansvar,” siger Hashmat og tilføjer, at han som formand for GUF også er en del af hospitalets Forskningsråd og dermed er de unge forskeres stemme blandt professorerne.Som formand for GUF kommer Hashmat Bahrami med egne ord til først at vedligeholde og derefter udvikle det gode arbejde, som hans forgænger, Michelle Prosberg, allerede har skabt. Det er bl.a. den årlige Forskningsdag og den kvartalsvise ”Science for Lunch”, hvor de unge forskere fra hele hospitalet kan mødes i et socialt og fagligt fællesskab.”En af mine ambitioner som formand er at forstærke GUF’s profil som en fantastisk og gratis ressource for hospitalets unge forskere. GUF skaber den platform, hvor yngre forskere kan mødes på tværs af afdelinger og er derudover et bindeled mellem de forskningsmuligheder, der er på universitetet, hospitalet og så de yngre forskere,” siger Hashmat og nævner desuden muligheden for at deltage i lærerige foredrag og modtage relevante informationer og opdateringer via nyhedsbreve.Kardiologen var en stjerne
Da Hashmat valgte medicinstudiet, var målet egentlig idrætsmedicin.”Jeg er sportsinteresseret og har i mange år dyrket vægtløftning på højt niveau. Så mit drømmejob var at blive idrætsmediciner. Men samtidig havde jeg også lyst til at hjælpe syge folk, og der var idrætsmedicinske patienter ikke syge nok,” siger Hashmat og fortæller om den oplevelse, der fik ham til at opdage kardiologien.”Jeg var observatør til et hjertestop. Stemning på stuen virkede kaotisk – lige indtil kardiologisk bagvagt kom ind, tog styringen og skabte total ro og overblik. I mine øjne var han en stjerne,” fortæller Hashmat, som var heldig at få sin KBU (Klinisk Basis Uddannelse) på Hjertemedicinsk Afdeling på AHH og nu skriver ph.d. med Hjerteafdelingens tidligere cheflæge Magnus T. Jensen (og nuværende direktør for Steno Diabetes Center Copenhagen) som vejleder.”Det var Magnus, der inspirerede mig til at skrive min ph.d., og mit projekt er en fortsættelse af hans, hvor han ultralydsscannede hjerter hos diabetikere for at blive klogere på sammenhængen mellem diabetes og hjertekarsygdom. I mit projekt forsøger jeg at udvikle en algoritme, der bl.a. ved hjælp af ultralyd af hjertet og biomarkører fra blodprøver kan forudsige, hvilke diabetespatienter, der har størst risiko for at få en hjertekarsygdom,” forklarer han og fastslår, at ambitionen er, at algoritmen skal overgå nutidens ”golden standard”.”Hvis forudsigelsen er mulig, kan man bedre fokusere på forebyggende indsatser på de rette patienter. Helt i tråd med udviklingen af personlig medicin,” siger han.
Om Hashmat S. Z. Bahrami
- 30 år gammel, født i Afghanistan og kom til Danmark som 10-årig.
- Cand.med. fra Københavns Universitet i 2019.
- Scholarstipendiat på Rigshospitalets Hjertemedicinsk Afdeling
- KBU på Hjertemedicinsk Afdeling, Amager og Hvidovre Hospital
- Ph.d.-fellow på Hjertemedicinsk Afdeling, Amager og Hvidovre Hospital, Steno Diabetes Center Copenhagen og Københavns Universitet.
GUF: Gruppen af Unge Forskere
GUF er et professionelt netværk til hospitalets ph.d.-studerende og andre unge forskere. Alle aktive yngre forskere og yngre forskningsinteresserede på Amager og Hvidovre Hospital kan optages som medlemmer af GUF.
Læs mere om GUF
Publiceringsdato: 19-10-2022 17:41