The Sliders hjælper med forflytninger

​Plejepersonalet på Amager Hospital har opdaget nye måder at arbejde med glidestykker på, efter de har haft besøg af ”The Sliders” – fysioterapeuter, der er eksperter i forflytninger.

Vent...

Iført røde glidestykker og et stort Supermands-S på maven rykkede et hold "Sliders" i form af fysioterapeuter på Amager Hospital for nylig ud til i hospitalets sengeafsnit. Formålet var at gøre kollegerne i plejen klogere på, hvordan de nemmere kan forflytte tunge patienter.

"Den daglige mobilisering af patienterne er en grundlæggende del af den basale sygepleje. Hvis patienterne mister funktionsevne, går der længere tid, før vi kan udskrive dem, og de vil være afhængige af at få hjælp, også når de er kommet hjem", fortæller Lisette Feldtschou Berner, som er leder af terapien på Amager Hospital.

Vi skal være bedre til at bruge patienternes egne ressourcer

Udklædningen var en gimmick for at skabe opmærksomhed på et område som bl.a. kan været præget af uvidenhed og travlhed.

"Når man har travlt, kommer man ofte til at ty til metoder, der er uhensigtsmæssige både for patienterne og os selv. Vi vil gerne vise, at der er mange måder at bruge glidestykkerne på, og at vi også skal være bedre til at bruge patienternes egne ressourcer", siger Lisette Feldtschou Berner.

Mange aha-oplevelser

Hun fortæller, at besøget fra The Sliders førte til mange aha-oplevelser og nye ideer til måder at bruge glidestykker på i sengeafsnittene.

"Vi kunne fx vise dem, hvordan de kan bruge glidestykkerne til at hjælpe patienterne med at få tøj på, eller hvordan man kan vende patienterne om på siden, uden at skulle tilkalde to portører til at hjælpe".

Indsatsen er et led i KOMPAS – systematisk kompetenceudvikling på Amager Hospital – som sætter fokus på den grundlæggende sygepleje.

Tips til brug af glidestykke

Lift til kørestol: Læg et glidestykke mellem liftsejl og kørestol. Det gør det nemmere til at placere og centrere patienter, og I undgår flere unødvendige lift op/ned af patienten.

Sengeliggende patienter: Mindske risiko for shear og dermed tryksår ved at lægge et stykke glidestykke mellem patientens ryg og lagenet. På den måde undgår I at patienten glider ned i sengen, når hovedgærdet hæves til siddende stilling.

Påklædning: Glidestykke kan bruges i stedet for skohorn, men også til at gøre det lettere at tage strømper/støttestrømper på ved at folde glidestykket som kræmmerhus omkring foden.

Påklædning lettes ved at vikle glidestykke som kræmmerhus omkring paretisk arm eller ben, arm i mitella eller ovenpå venflon for at mindske risiko for seponering.

Kilde: Terapien på Amager Hospital