Vellykket katastrofeoevelse på Amager Hospital

​Personalet bevarede roen og overblikket, da blødende ”patienter” råbte og skreg under en øvelse på Amager Hospital.
​Tempoet var højt hos alle personalegrupper under beredskabsøvelsen. Foto: Malou Frische.​
​Af Malene Markussen, kommunikationsmedarbejder

Skrigende, blødende og hårdt sårede mænd og kvinder fyldte torsdag i sidste uge gangene på Akutklinikken på Amager Hospital. De var blevet kørt med udrykning til hospitalet efter et fly var styrtet ned i Københavns Lufthavn.

Sådan var scenen, da personalet på Akutklinikken den 21. august deltog i en beredskabsøvelse arrangeret i samarbejde med Københavns Lufthavn og Københavns Politi. De sårede patienter var sminkede lægestuderende, som var instrueret i at optræde som rigtigt tilskadekomne.

”Det var en enormt presset situation for personalet. De tilskadekomne råbte og skreg, og skabte virkelig meget stress”, fortæller Malou Frische, der er ledende oversygeplejerske på Medicinsk Afdeling på Amager Hospital.

Højeste beredskab

Beredskabsøvelsen var en såkaldt trin 3 øvelse, hvor personalet ikke på forhånd ved, hvad øvelsen går ud på. Det er en stor øvelse, som kræver det højeste beredskab og som altså også gør brug af figuranter – personer, der spiller tilskadekomne. Det var første gang Amager Hospital deltog i en trin 3 øvelse.
Figuranterne skulle forestille at komme fra et fly, der var styrtet ned i Københavns Lufthavn og fra en varevogn med kemikalier, der var væltet. ​

De tilskadekomne fra flystyrtet blev kørt med udrykning til Amager Hospital. Foto: Jørn Aagaard.

”De tilskadekomne havde mest kirurgiske skader, og det er ikke vores kernekompetence, for vores speciale er jo det medicinske område. Så øvelsen handlede især om, at vi fik stabiliseret de tilskadekomne, observeret dem rigtigt og visiteret dem de rigtige steder hen, så de kunne få den behandling, de havde brug for”, forklarer Malou Frische.

En bombelignende genstand

Mens øvelsen stod på, blev der fundet en bombelignende genstand på en bænk uden for hospitalet. Men det var ikke en del af øvelsen.

”Vi tilkaldte politiet og blev nødt til at evakuere to sengeafsnit fyldt med patienter. Så det skabte lige lidt ekstra pres, men personalet håndterede det med ro og overblik”, fortæller Malou Frische.

”Bomben” viste sig dog at være en elektronisk rottefælde, som var blevet efterladt på bænken.

​Ros til personalet

Malou Frische er stolt af, hvordan hospitalets personale håndterede beredskabsøvelsen.

”Det var enormt hårdt arbejde i de mere end fire timer øvelsen stod på, for de skulle jo også passe det almindelige arbejde på hospitalet samtidig. Men de klarede det virkelig flot, både det kliniske personale, men også fx portørerne, som bare havde fuldstændigt styr på deres beredskabskort”, siger Malou Frische, og tilføjer:

”Sådan en øvelse handler jo om, hvordan man klarer det, når en uforudset situation opstår. Det er jo ikke ligesom en gymnastikopvisning, man kan forberede sig på inden”.
Der var også stor ros fra beredskabskomiteen til Amager Hospital.

”Personalet udviste entusiasme og et stort ansvar under hele øvelsen. De blev lidt overrumplede af, at det var kirurgiske skader, der kom ind, men det klarede de rigtigt flot”, fortæller ledende oversygeplejerske på Hvidovre Hospital Stine Fjelstervang, som var med på øvelsen som observatør.

Flyvraget i lufthavnen gjorde øvelsen meget realistisk. Foto: Jørn Aagaard. ​