"Vi skulle stå ret for overlægen"

​I 40 år har Hanne Normand Paulsen været en del af Amager Hospitals hverdag og forandring. Hun begyndte som sygehjælper og er nu lægesekretær på Akutklinikken.

Da Hanne Normand Paulsen i 1978 begyndte i sit første job som sygehjælper på Amager Hospital, skulle man stå ret på stuen, når overlægen kom på stuegang.

"Man skulle stoppe alt, man havde gang i. Det kunne godt være besværligt, hvis man var ved at hjælpe en med et bækken. Så måtte man lægge et lagen over og vente. Sådan er det jo ikke i dag. Vi arbejder meget tværfagligt og alle faggrupper bidrager med hver deres. Vi snakker almindeligt sammen, og der er slet ikke noget af det der," fortæller Hanne.

Måtte stoppe i plejen efter skade

Hanne Normand Paulsen har været ansat på Amager Hospital siden 1978 med en enkelt kort afbrydelse i 81, så hun kender om nogen til før og nu på hospitalet. De 40 år har samtidig været præget af både personlige og organisatoriske forandringer, som har givet udfordringer, men også vist, at hun har en evne til at tilpasse sig forandringerne.

Efter 11 år måtte hun fx i 1999 forlade plejen, efter at hun beskadigede sin skulder og ikke længere kunne tåle det fysiske arbejde. Det var et hårdt slag, men ledelsen på M4 kæmpede for, at hun kunne blive som sygeplejesekretær.

"Jeg kunne dårligt tænde en computer, men det måtte jeg jo bare se at få lært," fortæller Hanne, som senere fik seks gode år i Akut Medicinsk Modtagelse som sygeplejesekretær, inden afdelingen en blev lagt sammen med Akutklinikken. Sygeplejesekretærer er ikke uddannede på samme måde som lægesekretærer, men kommer typisk fra plejen.

Den ældste elev på uddannelsen til lægesekretær

Inden sammenlægningen gik der rygter om, at man kun ville have lægesekretærer i det nye set-up.

"Så jeg begyndte jeg at øve mig i at skrive journaler. Mine kolleger syntes, jeg var tosset, men jeg tænkte: "Der er kun én vej, og det er at få det lært". Det var rigtigt set, for Hanne fik job i sammenlægningen i 2012 og tog siden uddannelsen til lægesekretær som "den ældste elev, de nogensinde havde haft".

Da Sundhedsplatformen kom, og journalskrivningen forsvandt fra lægesekretærerne, måtte hun igen tænke nyt, og hun og kollegerne fik en række nye opgaver. De bestiller fx blodprøver, sender henvisninger og aftaler ambulante tider, og så skriver de stadig for akutlægerne og tager imod patienter i skranken.

Nostalgien banker på

Selv om Hanne er meget glad for sit arbejde, kan det stadig klø i hende for at være i plejen, og hun bliver nostalgisk, når talen falder på "gamle dage".

"Folk blev nusset og pusset og plejet, og håret blev rullet op. De fik klippet negle og blev barberet og fik hjælp til at børste tænder. Behandlingen i dag er tip top, men den basale pleje er helt anderledes, end da jeg startede, blandt andet fordi, vi ikke er så mange mere."

Nostalgien er også tydelig, når talen falder på Amager Hospital.

"Dem, der arbejder her, gør det blandt andet, fordi de godt kan lide stedet. De kan lide det nære. Alle kender hinanden, og jeg kan fx alle telefonnumrene udenad. De andre slår ikke op i telefonbogen, de spørger bare mig, men nu kommer der et nyt telefonsystem med nye numre, så nu skal jeg til at lære dem," griner Hanne.

Fakta

Hvert år runder et par håndfulde kolleger 40 år på Amager og Hvidovre Hospital. Hanne Normand Paulsen er en af dem i 2018. Hun har jubilæum den 18. august, men fejrede det tidligere i dag den 17. august.