”Jeg kører i min bamselance – på vej for at redde din bamse”. Sandra Meinich Juhl sidder bag rattet i den store ambulance, mens hun synger den ørehængende introsang til Danmarks Radios børneprogram på Ramasjang ”Bamselægen”. Og ja – Bamselægen ER faktisk læge. Sandra Meinich Juhl startede d. 1. april 2022 i sit hoveduddannelsesforløb i pædiatri på Børne- og Ungeafdelingen på Hvidovre Hospital. Og ja – det er også Sandra selv, der synger sangen.
Bamselægen kan det hele
Når Sandra er Bamselæge på TV, så kører hun både ambulancen, undersøger, scanner, behandler og opererer patienterne indenfor alle specialer på Bamsehospitalet. Hun har som regel en god medhjælper i bamsens ejer, som typisk er et barn mellem fire og otte år. Den lille medhjælper får kittel og stetoskop på og er med til at undersøge og behandle den syge bamse.
”Det er vigtigt for mig at tale til børnene i øjenhøjde, men også som ligeværdige. For det er jo ikke børnene, der er syge – det er bamsen. Og de skal hjælpe mig med at give bamsen den rette behandling,” fortæller Sandra Meinich Juhl og forklarer, at det på den måde kan gøre det mere ufarligt at tale om sygdom med et barn.
Mere følsomt og kortere sætninger
Men én ting er at tale med et barn om dets syge bamse. Noget andet er at tale med dem, når de selv er syge, og hun skal behandle dem.
”Når børn er patienter og indlagt, er de i en anden situation, hvor de er mere bange og usikre. Der har de mere brug for, at vi som læger går lidt mere følsomt til dem og måske taler i lidt kortere sætninger,” forklarer hun. Hun vurderer i situationen, om hun skal tale direkte til barnet eller i højere grad til de voksne, der er med barnet. I Børne – og Ungeafdelingen arbejder de altid familieorienteret, mens de stadig har fokus på, hvem der er patient.
”Vi skylder børn en ordentlig forklaring på, hvad de fejler,” pointerer hun og fortsætter:
”Da jeg havde arbejdet forholdsvis kort tid i pædiatrien, skulle jeg fortælle en ung pige, at hun havde fået diabetes. Jeg spurgte en kollega, hvordan hun plejede at forklare det, og hun fortalte, at hun plejede at bruge et billede, hvor insulin er nøglen, der skal lukke op ind til cellen, så sukkeret kan komme ind. På den måde bliver det abstrakte mere forståeligt for børn, når der kommer billeder på,” fortæller Sandra Meinich Juhl.
Bamselæge ved et tilfælde
Det var lidt af et tilfælde, at Sandra Meinich Juhl fik jobbet som Bamselæge. Produktionsselskabet ville caste en rigtig læge, og en veninde, som arbejder som caster, prikkede Sandra på skulderen. Hvad hun troede bare skulle være et kaffemøde, viste sig at være en reel casting – og pludselig kunne Sandra skrive ”Bamselæge” på cv’et.
”Jeg sagde ja, fordi jeg vidste, at det skulle sælges til DR og Ramasjang – det i sig selv var et kvalitetsstempel. Og det var vigtigt for mig, at jeg fik indflydelse på indhold og tilrettelæggelse. At skuespillet så vidt muligt lever op til virkeligheden,” fortæller Sandra, som fra 1. april har været i første del af hoveduddannelsen i pædiatri på Amager og Hvidovre Hospital.
”Jeg har glædet mig til at prøve kræfter med Danmarks største fødeafdeling og børneafdeling. Vi har et stort optageområde, så jeg kommer til at møde mange af de mere sjældne sygdomme i børnemodtagelsen – og jeg har glædet mig til at blive kollega med de dygtige mennesker, der arbejder her,” siger Sandra om afdelingen.
Om Bamselægen Sandra Meinich Juhl
Bamselægen kan ses online på DRTV Ramasjang. Der er lavet i alt 40 afsnit og tre sæsoner. Programmerne er en del af Ramasjang på dr.dk, som er fjernsyn til børn i alderen 4-8 år.
Den første sæson af Bamselægen blev optaget på Amager Hospital - der er derfor mange flotte klip at finde af hospitalet igennem serien.
Det er Nikolaj Steen, der har instrueret serien for produktionsselskabet MUST, men Sandra Meinich Juul har været med til at idéudvikle på de enkelte afsnit.
Sandra Meinich Juhl er ikke uddannet skuespiller, men hun har erfaring fra de skrå brædder fra skoletidens teater- og musicalforestillinger og den berømte Medicinerrevy på lægestudiet. Hun både synger og danser selv i programmerne.