"Vil du have en jakke med hjem?"

​Socialsygeplejerske Maria Altschuler på Amager Hospital udskriver ikke sine patienter uden at være sikker på, at de kan holde varmen. Tøjet donerer hendes kolleger.

Her i den kolde tid sker det mindst 3-4 gange om ugen, at socialsygeplejerske Maria Altschuler på Amager Hospital må en tur op i sit depotrum for at finde en passende jakke, en varm trøje eller et par sko til sine patienter, når de skal udskrives. 

Varmt tøj og dyner

Hendes patienter er især hjemløse eller på anden måde udsatte mænd og kvinder, og de har ikke altid varmt tøj eller sko med, når de bliver indlagt på hospitalet. 

"De bliver simpelthen så glade, når de får tøjet. Mange spørger, om jeg er sikker på, at de må beholde det og tilbyder ovenikøbet at aflevere det tilbage. Jeg har også lavet en aftale med hospitalets sengeredning, så de gemmer gamle dyner, som alligevel skulle være smidt ud. Hvis man sover på gaden, er en dyne en stor hjælp. Så det giver virkelig mening, når man ser, hvor glade de bliver", fortæller Maria Altschuler, og fortsætter:  

"En af mine patienter havde søgt kommunen om tilskud til vinterjakke, men det var koldt, da han skulle udskrives, så det kunne vi jo ikke vente på. Jeg fandt en jakke, som jeg mente var noget for ham, og da han fik den udbrød han 'Det er jo lige sådan en, jeg ønskede mig. Hvordan kunne du vide det?' mens han stod og vendte og drejede sig foran spejlet". 

Mangler sko i str. 43

Ideen med at samle tøj ind til de udsatte patienter begyndte for et par år siden, hvor Maria Altschuler skulle udskrive en patient, som ikke havde nogen sko med.

"Jeg vidste at min søn havde flere aflagte gummisko i den størrelse, patienten brugte, så jeg bad ham cykle herhen med et par, så jeg kunne sende patienten godt ud af døren".

Nu er det kollegerne, som afleverer brugt tøj og sko til Maria Altschuler, og viljen til at donere er efterhånden så stor, at hun for nylig har taget et tomt depotrum på hospitalets øverste etage i brug, fordi skabet på hendes kontor ikke kunne rumme mere tøj. Derfor har hun også et bredt udvalg i mange stilarter og størrelser.

"Mine kolleger er flinke til at spørge, som der er noget bestemt jeg mangler, og så bagefter gå hjem og lede. Det jeg mangler allermest er sko i størrelse 43".   
Redaktør