Transport
Liggende patienttransport
Det er sundhedspersonalet på dit undersøgelses- eller behandlingssted, der vurderer, om du har behov for liggende transport til og fra din bopæl og hospitalet. Det er også sundhedspersonalet, der sørger for at bestille en liggende transport.
Siddende patienttransport
Hvis du opfylder minimum ét af kriterierne nedenfor, skal sundhedspersonalet eller kørselskontoret på dit hospital vurdere, at du af helbredsmæssige årsager ikke er i stand til selv at sørge for din transport. I så fald kan du bevilges en siddende transport.
Du skal opfylde et af følgende kriterier:
- Du modtager folke- eller førtidspension
- Du har mere end 50 kilometers transport fra din bopæl til det hospital, hvor du skal undersøges eller behandles
- Du er i ambulant forløb, besøger hospitalet mere end én gang og er ikke i stand til at tage offentlige transportmidler
- Du bliver af hospitalet sendt hjem på weekend eller en kort ferie og er ikke i stand til at tage offentlige transportmidler.
Det betyder, at selvom du er for eksempel er pensionist, er det ikke sikkert, at du bevilges en siddende transport. Det beror på en sundhedsfaglig vurdering.
Har du en ledsager med?
Hvis du har ret til transport og sundhedspersonalet vurderer, at det er nødvendigt for dig at have en ledsager med under transporten, kan din ledsager køre sammen med dig.
Der er også tilfælde, hvor sundhedspersonalet vurderer, at det er nødvendigt at have en ledsager med for at kunne gennemføre en undersøgelse eller behandling. Også her er det sundhedspersonalet, der vurderer behovet for transport.
Gode råd ved siddende transport
Når du skal køre fra din bopæl til undersøgelse eller behandling med en siddende patienttransport, er her et par gode råd:
Bestilling:
Det er en rigtig god idé at bestille transporten minimum dagen før, du skal bruge den.
Når du bestiller en siddende transport, er det vigtigt at oplyse:
- Din nøjagtige adresse
- Om din bolig har trappetrin, hvis du er dårligt gående eller bruger rollator eller kørestol
- Hvis det er vurderet, at du må tage en ledsager med.
Bagage:
Du må gerne medbringe, hvad du selv kan bære - så længe det er normal personbagage.
Aflysning:
Hvis du alligevel ikke får behov for din kørsel, er det vigtigt, at du hurtigst muligt afbestiller den. Det gør du samme sted, som du bestilte den.
Ventetid:
Vær opmærksom på, at der kan forekomme ventetid, før du bliver afhentet på hospitalet.
Hvis du skal undersøges eller behandles på privathospital
Hvis du skal undersøges eller behandles på privathospital, og har fået bevilget transport, skal du kontakte Rådgivning om Sygehusvalg. Her vil de hælpe dig med at bestille transporten. Du kan ringe til Rådgivning om Sygehusvalg på 386489900.
Læs mere om rådgivningen herTransport til og fra din praktiserende læge eller speciallæge
Du kan også få transport mellem din bopæl og din praktiserende læge eller speciallæge.
Det er din kommune, der vurderer, om din helbredssituation giver dig ret til transport mellem din bopæl og din praktiserende læge eller speciallæge. Kontakt din kommune for yderligere informationer.
Hvis du er blevet kørt til en akutmodtagelse med ambulance men har bopæl udenfor Region Hovedstaden
Hvis du er blevet kørt til en akutmodtagelse i ambulance og opfylder kravene til siddende hjemtransport men bor i en anden region, gælder hjemtransporten kun til det sted, hvor du blev hentet fx sommerhus, motorvej osv.
Klage over afgørelse ved transport eller transporttilskud
Du kan klage til Styrelsen for Patientklager, hvis du har fået afslag på transport.
Klagen skal indgives inden fire uger efter, at du har modtaget afgørelsen, eller du er blevet opmærksom på, at du kan klage.
Find klageskemaet på Styrelsen for Patientklager hjemmeside