​​

Livsstil – vigtigt for dit behandlingsresultat

​Når du skal opereres, har kost, rygning, alkohol og motion (også kaldet KRAM faktorer) stor betydning for, hvor godt du kommer igennem din operation, og hvor hurtigt du kommer dig.

Sænk risikoen for komplikationer med rygestop

Hvis du er ryger, kan du overveje, om det er nu, at du skal lægge tobakken på hylden. Der er nemlig masser af gode grunde til at blive ex-ryger inden en operation. For det første er det på kort sigt et effektivt middel til at forebygge, at der opstår komplikationer i forbindelse med operationen. For det andet mindsker du risikoen for kræft, samt hjerte- og lungesygdomme på langt sigt.

Hjerte og lunger er udsat

Som ryger er der større risiko for blodpropper og hjerte- og lungeproblemer, infektion og blødning i forbindelse med din operation. Komplikationer kan forlænge både dit ophold på hospitalet, og den tid det tager dig at blive helt rask igen. I værste fald skal du opereres igen.

Sværere ved at hele sår

Tobak indeholder kulilte, der gør det sværere for blodet at transportere ilt ud i de små blodkar i huden. Det betyder, at dine sår både udvendigt og indvendigt kan have svært ved at hele efter en operation. En længere helingsperiode kan give brede og mere synlige ar. Det øger risikoen for, at der kan gå betændelse i såret, eller at sårene kan springe op. 

Det hjælper at stoppe selv i kort tid

En enkelt cigaret påvirker din blodgennemstrømning i over en time. Derfor kan det godt betale sig at stoppe bare på dagen for operationen, hvis du ikke kan stoppe før.

Stopper du med at ryge et par dage inden operationen, er kulilten og andre giftstoffer ikke længere i dit blod, når du skal opereres. Det mindsker din risiko for komplikationer markant.

Men det er absolut mest effektivt at være røgfri mindst 6 uger før en operation. I så fald påvirker din rygning ikke længere din risiko for komplikationer.

Få hjælp til at stoppe med at ryge

Alkohol kan nedsætte dit immunforsvar

Alkohol kan påvirke dit immunforsvar, så det får sværere ved at bekæmpe sygdomme som fx en infektion under en operation. Et sårbart immunforsvar kan derfor forlænge din indlæggelsestid eller den tid, det tager at blive rask. I værste fald kan det betyde, at du skal opereres igen.

Alkohol gør det sværere for blodet at størkne i dine operationssår. Det betyder, at dine sår både udvendigt og indvendigt kan have svært ved at hele efter en operation. En længere helingsperiode kan give brede og mere synlige ar. Det øger risikoen for, at der kan gå betændelse i såret, eller at sårene kan springe op.

Læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger ​om alkohol og operation​

Få gratis hjælp til at nedsætte dit forbrug eller stoppe helt med at drikke alkohol

Tal med din kommune, egen læge eller ved første samtale på hospitalet om gratis alkoholrådgivning eller alkoholbehandling.

Følg kostrådene

Sørg for at spise sundt både op til og efter din operation på hospitalet. Når din krop får nok energi, får du hurtigere dine kræfter tilbage, sår heler bedre, og dit immunforsvar styrkes.

Vi anbefaler, at du følger Sundhedsstyrelsens 7 officielle kostråd – gode for sundhed og klima:

  •  spis planterigt, varieret og ikke for meget
  •  spis flere grøntsager og frugter
  •  spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  •  spis mad med fuldkorn
  •  vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  •  spis mindre af det søde, salte og fede
  •  sluk tørsten i vand.

Læs mere om hvordan du konkret følger kostrådene på altomkost.dk

Vær opmærksom på, om noget særligt gælder for dig i forhold til kosten

Spørg den afdeling, som du er tilknyttet, hvis du er i tvivl, om der gælder noget særligt for dig omkring kosten i forbindelse med din operation.  

Pulsen op og frisk luft

At gå eller at cykle en tur hver dag har stor betydning for dit helbred. Regelmæssig motion styrker dit immunforsvar og blodomløb. Jo bedre fysisk form du er i op til operationen, jo mindre er risikoen for komplikationer under operationen, som fx årebetændelse og blodpropper.

Vær opmærksom på, om der gælder noget særligt for dig i forhold til motion og bevægelse

Spørg den afdeling, som du er tilknyttet, hvis du er i tvivl, om der gælder noget særligt for dig omkring bevægelse og motion i forbindelse med din operation.

Redaktør