Blodprøvetagning på børn

Dette er en guide til dig som mor eller far, når dit barn skal have taget blodprøver. Du kan hjælpe med at gøre blodprøvetagningen til en god oplevelse uden angst og smerte.

Dette er en guide til dig som mor eller far, når dit barn skal have taget blodprøver. Du kan hjælpe med at gøre blodprøvetagningen til en god oplevelse uden angst og smerte.

Sådan forbereder du dit barn

Bioanalytikerne har stor erfaring med at tage blodprøver på børn, men vi har også brug for din hjælp. Det er vigtigt, at du som mor eller far har forberedt dit barn på prøvetagningen, inden I ankommer til ambulatoriet.

Fortæl dit barn, at der skal tages en blodprøve. 
Det føles som et lille niv, og det går hurtigt over. Det er vigtigt, at barnet sidder helt stille, da vi skal ramme en lille blodåre. Men det er hverken farligt eller slemt.

Emla-plaster

I kan eventelt sætte et EMLA-plaster (trylleplaster) på begge arme. Plasteret sættes i albuebøjningen, og skal sidde på i mindst 1 time. Vi anbefaler, at plasteret fjernes 15-20 minutter, inden blodprøven tages - og gerne inden I ankommer til ambulatoriet. EMLA-plaster kan købes i håndkøb på apoteket.

Gode råd

Når blodprøverne skal tages, kan du hjælpe dit barn med at flytte fokus væk fra den utrygge situation og i stedet rette opmærksomheden mod noget hyggeligt, trygt eller sjovt. I kan for eksempel:

  • Tale om noget, der interesserer barnet
  • Synge sammen
  • Tage nogle dybe vejrtrækninger sammen.

Det er naturligt, at dit barn er nervøs eller måske bange. Men gør dig umage med ikke at bekræfte dit barn i, at situationen er farlig og utryg. 

Det kan forværre situationen, hvis du undskylder over for dit barn, eller hvis du irettesætter. Også overdreven medfølelse eller beroligelse kan have en negativ effekt - og ligeså kan løfter om gaver og is.

Redaktør