Blodprop i lungerne - behandling

En blodprop i lungerne behandles med blodfortyndende medicin, der opløser proppen og forbygger fremtidige blodpropper.

Kort om behandlingen

Når du skal behandles for en blodprop i lungerne, giver vi dig medicin. Medicinen fortynder blodet, opløser blodproppen og forebygger, at du får flere blodpropper.

Sådan foregår behandlingen

Behandlingen

Du får medicinen som tabletter, men de første par dage kan du eventuelt få den som indsprøjtninger. Det afhænger af, hvor stor blodproppen er, og hvordan den påvirker din krop. En del patienter har meget åndenød. Det behandler vi ved at give ekstra ilt gennem et kateter i næsen.

Mens du får behandling på hospitalet, må du gerne bevæge dig rundt i afdelingen.

Du skal som udgangspunkt have behandling med blodfortyndende medicin i 6 måneder.

Vi overvåger din hjerterytme

Du får sat elektroder på din brystkasse, så vi kan overvåge din hjerterytme de første par dage.

Det skal du være opmærksom på

Du kan få åndenød

Det er normalt at have let åndenød, også når du kommer hjem. Det er ikke farligt og forsvinder i løbet af et par måneder. 

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Hvis du har brug for smertestillende medicin, anbefaler vi medicin med paracetamol, som kan fås i håndkøb. Du skal undgå smertestillende medicin med acetylsalicylsyre eller ibuprofen, som virker blodfortyndende.

Stop med at ryge

Hvis du ryger, anbefaler vi, at du stopper med at ryge. Rygning øger risikoen for flere blodpropper. Der findes mange forskellige måder at slippe vanen på. Du kan bruge nikotinerstatning i form af tyggegummi eller plaster i en periode eller tilmelde dig et rygestopkursus. Din egen læge eller kommune kan hjælpe dig videre, eller du kan søge hjælp hos Stoplinien: www.stoplinien.dk.

Kom til kontrol

Om du skal til opfølgende kontrol afhænger af, hvilken medicin du får. Hvis vi ikke har aftalt en tid med dig på hospitalet, indkalder vi dig med digital eller fysisk post.

Til den opfølgende kontrol taler vi med dig om, hvordan du har det og laver eventuelt undersøgelser og justerer din behandling. Vi fortæller dig og, hvornår du skal afslutte behandlingen. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Få mere viden

Du kan få mere viden om behandling af blodprop i lungerne på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’blodprop i lungerne (lungeemboli)’.

www.amagerhospital.dk/patientguiden og www.hvidovrehospital.dk/patientguiden kan du og dine pårørende få viden om dine rettigheder og få gode råd og redskaber, der hjælper dig i dit forløb.

Redaktør