Blodtryk i højre del af hjertet - undersøgelse (Højresidig hjertekateterisation)

Blodtrykket i højre hjertekammer undersøges. Ved undersøgelsen føres et kateter ind i hjertet enten via lysken eller halsen.

Kort om undersøgelsen

Du skal have undersøgt blodtrykket i højre hjertekammer. Ved undersøgelsen føres et kateter ind i hjertet enten via lysken eller halsen. Undersøgelsen kaldes også en ’højresidig hjertekateterisation’. Undersøgelsen viser, hvad der er den bedste behandling til dig.

Du skal forvente at komme hjem samme dag, som du bliver undersøgt.

Undersøgelsen bliver foretaget i Klinisk Fysiologisk/Nuklearmedicinsk Sektion. Du skal møde hos os i Hjertemedicinsk Ambulatorium, hvorefter vi følger dig til undersøgelsen. Efter undersøgelsen bliver du kørt tilbage til os, hvor du bliver, indtil du skal hjem.

Vigtig forberedelse

Undgå visse typer medicin

Der kan være medicin, du skal holde pause med inden undersøgelsen. Vi aftaler når du kommer til kontrol 3-7 dage før, hvad der gælder for dig, og du må ikke holde pause med medicin, før du har talt med os. Kontakt os, hvis du er i tvivl.

Mød fastende

Du skal møde fastende. Det betyder, at du ikke må spise fra klokken 24.00 aftenen før din aftale. Du må dog gerne drikke vand.

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din øvrige medicin med et lille glas vand, selvom du faster. Du skal tage medicinen senest 2 timer før undersøgelsen.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad og vaske dit hår, før du møder på hospitalet på dagen for din undersøgelse. Du må ikke bruge creme efter badet, da det øger risikoen for betændelse.

Fjern makeup, neglelak og smykker

Under undersøgelsen sætter vi et måleapparat på en af dine fingre, som måler iltmætningen i dit blod. Derfor skal du fjerne neglelak og kunstige negle inden din undersøgelse. Du skal desuden undlade at bruge creme og fjerne al make-up, ur, smykker og piercinger hjemmefra.

På hospitalet 

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen

Du får eventuelt lagt et drop

Vi lægger eventuelt et drop i hånd eller albue, så vi kan give dig medicin og væske, hvis det bliver nødvendigt.

Du kan få beroligende medicin

Du kan få medicin, der virker mod smerter, beroliger dig og får dine muskler til at slappe af.

Undersøgelsen

Du bliver lokalbedøvet. Når bedøvelsen virker, fører lægen et tyndt kateter ind i en stor blodåre i lysken eller halsen. Kateteret føres til hjertet, hvor vi måler blodtrykket og tager blodprøver. Vi gennemlyser området med røntgenstråler, så vi kan sikre os, at kateteret placeres rigtigt. Du kan ikke mærke kateterets bevægelser i blodåren.

I nogle tilfælde lægger vi endnu et kateter i lysken. I det kateter sprøjter vi et radioaktivt sporstof ind, som gør, at vi kan måle gennemstrømningen af blod i hele kroppen. Du får medicin med jod, som forhindrer sporstoffet i at blive optaget i skjoldbruskkirtlen.

Lig stille lige efter undersøgelsen 

Hvis du er blevet undersøgt gennem lysken, skal du ligge stille på ryggen i 5 timer efter undersøgelsen for at undgå, at det bløder fra såret. Hvis du er undersøgt gennem halsen, kan du rejse dig efter 1 time. En hjertelæge vurderer, hvornår du er klar til at komme hjem.  

Risiko ved undersøgelsen

Ved nogle undersøgelser er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Blodansamling (hyppighed: Almindeligt): Huden omkring såret kan være øm og hævet, og du kan få blå mærker eller en blodansamling under huden. Det forsvinder som regel af sig selv.
  • Blodprop (hyppighed: Ikke almindeligt): Der kan dannes en blodprop i forbindelse med undersøgelsen. Hvis det sker, behandler vi dig.
  • Blødning i hjertesækken (hyppighed: Meget sjældent): Det kan ske at et kateter trænger gennem hjertevæggen og en blødning kan opstå. I sjældne tilfælde er det nødvendigt at fjerne blodet ved en akut operation.
  • Indre blødning (hyppighed: Meget sjældent): Efter undersøgelsen kan der opstå indre blødninger. Hvis det sker, skal du have behandling.
  • Hul på lungehinden (hyppighed: Meget sjældent): Der kan gå hul på lungen. Det kan give en luft- eller blodansamling, som oftest forsvinder af sig selv i løbet af få dage. Hvis det ikke forsvinder, skal du blive på hospitalet mens vi behandler med et dræn.

Hjemme igen

Ring 112 ved kraftig blødning, og hav nogen hos dig det første døgn

Hvis det pludseligt bløder kraftigt fra operationssåret, eller der er en voksende blodansamling omkring det, skal du ringe 112, lægge dig ned og presse hårdt på såret. Det er yderst sjældent, at det sker. Hvis det sker, er det typisk indenfor de første 24 timer. Du skal derfor have nogen hos dig det første døgn.

Vent med at køre bil

Hvis du under undersøgelsen har haft et kateter i lysken, skal du vente til næste dag med at køre bil. Ellers er der ingen forholdsregler i forhold til bilkørsel.

Undgå tunge løft, hvis du er behandlet via lysken

Det er vigtigt ikke at belaste området omkring såret. Derfor må du ikke cykle, dyrke motion eller løfte tunge ting over 4 kilo i de første 4 dage.

Undgå at bøje dig forover, hvis du er behandlet via halsen

Du skal undgå at bøje dig forover det første døgn for at mindske risikoen for, at det bløder fra såret.

Sygemelding

Du kan starte på arbejde igen, når du føler dig parat til det. Hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente lidt længere end ellers. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Du kan få mere viden om undersøgelsen på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’hjertekateterisering’ og ’Nuklearmedicinske undersøgelser og risiko’.

Hjerteforeningen tilbyder fællesskab, råd og støtte til patienter og pårørende.
Du finder foreningen på www.hjerteforeningen.dk.

Redaktør