Forhøjet kolesterol (FH) - arvelig

Arvelig forhøjet kolesterol (FH) kan uden behandling føre til åreforkalkning og andre hjerte-kar-sygdomme. Man kan forebygge hjerte-kar-sygdom gennem god kost og motion.

Kort om arvelig forhøjet kolesterol (FH)

Kolesterol er et fedtstof, som kroppen selv producerer, og som du kan indtage gennem din kost. Forhøjet kolesterol i blodet kan medføre åreforkalkning, som uden behandling kan medføre alvorlig hjerte-kar-sygdom.

Ved arvelig forhøjet kolesterol har man ofte haft forhøjet kolesterol i blodet fra fødslen. Det kaldes også familiær hyperkolesterolæmi (FH). Det skyldes ofte ændringer i de gener, som sørger for at fjerne kolesterol fra blodet.

Hvis en forælder har FH, vil barnet have 50 % risiko for også at få FH. Man kan kun arve FH direkte fra ens forælder. Det vil sige, at hvis du ikke har arvet tilstanden, kan du heller ikke give den videre til dine børn.

Hvis du har fået konstateret betydelig forhøjet kolesterol i blodet, og der samtidig er flere i din familie, som også har forhøjet kolesterol og eventuelt har fået en hjerte-kar-sygdom tidligt i livet, bør du undersøges for, om du har FH.

Sådan stilles diagnosen

Samtale om sygdomshistorie

Ved en undersøgelse for FH vil vi spørge ind til dine symptomer og til din og din families sygdomshistorie.

Blodprøve

Når vi skal undersøge, om du har arvelig forhøjet kolesterol, får du taget en blodprøve. Vi tjekker blodprøven for:

  • totalkolesterol
  • LDL-kolesterol, som er det dårlige kolesterol
  • HDL-kolesterol, som er det gode kolesterol
  • triglycerid, som er det frie fedt i blodet.

Hvis dit LDL-kolesterol er højere end 5, kan det være et tegn på, at du har arveligt forhøjet kolesterol.

Behandlingsmuligheder

Kolesterolsænkende medicin

Næsten alle med FH vil have behov for at få medicin, der sænker kolesterolniveauet i blodet, for at forebygge hjerte-kar-sygdom. De fleste skal tage medicinen hele livet. Der er sjældent bivirkninger ved den medicinske behandling.

Livsstil

Hvis du har FH, kan du forebygge hjerte-kar-sygdom ved at spise en hjertevenlig kost, dyrke motion og undlade at ryge.

Det skal du være opmærksom på

Undersøg juridiske konsekvenser

At få konstateret FH kan have indflydelse på juridiske forhold. Det gælder fx tegning af livsforsikring og oprettelse af pensions-, adoptions- og erhvervsforhold. Det kan derfor være en god idé at få afklaret juridiske forhold, inden du bliver undersøgt for FH.

Din familie bør undersøges

Har du fået konstateret FH, anbefaler vi, at din familie også bliver undersøgt for FH. Det vil sige dine forældre, dine søskende og dine børn. Det er vigtigt, at din familie bliver gjort opmærksom på, at du har FH, så de har mulighed for at blive undersøgt og eventuelt få behandling for at forebygge hjerte-kar-sygdom.

Forholdsregler ved graviditet og amning

Hvis du starter behandling med kolesterolsænkende medicin, skal du bruge sikker prævention for at undgå at blive gravid, da medicinen kan skade barnet. Hvis du ønsker at blive gravid og amme, bør du vente med den medicinske behandling til efter graviditeten og amningen.

Hvis du skal donere blod

Du må gerne donere blod, når du har FH. Du skal dog holde pause med kolesterolsænkende medicin i 7 dage op til, at du skal donere blod. Tal med din læge eller blodbanken.

Redaktør