Har du problemer med din vandladning

Patientvejledning om brug af kateter, som er blevet lagt på grund af vandladningsproblemer.

Du har haft problemer med din vandladning, og har derfor fået lagt et kateter.

Sådan bruger du kateteret

Et kateter er et bøjeligt rør, som lægges op i blæren gennem urinrøret. Det holdes fast i blæren ved hjælp af en lille ballon, der er fyldt med vand. Når kateteret er lagt, kan du tømme urinen ud gennem kateteret. Kateteret er lukket med en ventil. Du skal vaske ventilen dagligt i sæbe, skylle den af i vand og til sidst spritte den af i husholdningssprit.

Forholdsregler om dagen

Om dagen skal kateteret - hvis andet ikke er aftalt - være lukket med ventilen. Du skal KUN åbne ventilen, når du skal tømme blæren, dog mindst hver tredje time. Formålet med at lukke kateteret er at forhindre, at blæren ”skrumper” og mister sin elasticitet - det er en tilstand der opstår, hvis blæren er tom hele tiden. Hvis du ikke må bruge ventil om dagen, kan du med fordel bære en urinpose med kort slange i en poseholder på benet. Sørg for, at der ikke er knæk på slangen.

Forholdsregler om natten

Om natten skal kateret være lukket med ventilen, med mindre at andet er aftalt. Du behøver først at tømme kateteret om morgen.

Hygiejne

Du skal vaske dig grundigt forneden hver dag. For mænd er det vigtigt dagligt at vaske bag forhuden – husk at trække forhuden helt frem bagefter. Du bør ikke gå i karbad eller svømmehal, da det øger din risiko for at få en infektion. Tag derimod gerne brusebad. Du kan bruge den samme ventil eller urinpose i 8 dage.

Husk at drikke

Det er meget vigtigt, at du drikker mindst to liter væske i døgnet. Ved at drikke rigeligt væske, mindsker du risikoen for at få blærebetændelse og risikoen for, at kateteret stopper til.

Kontakt din egen læge, hvis du får

  • Blod i urinen.
  • Grumset og ildelugtende urin.
  • Smerter i blæren.
  • Feber.

Kontakt din egen læge, hvis

  • Urinen løber ved siden af kateteret.
  • Kateteret stopper til.

Forholdsregler ved sex

God renlighed hos begge parter er selvfølgelig vigtigt, for at mindske risikoen for blærebetændelse. Husk også at tømme blæren inden samlejet, da sengen kan blive våd.

Til kvinder ved sex

Kateteret fæstnes med et stykke plaster på låret. Du kan med fordel bruge lidt glidecreme, hvis skeden er tør.

Til mænd ved sex

Ved rejsning kan det gøre lidt ondt, men det betyder ikke, at der er noget galt. Kateteret lægges langs undersiden af penis, og du trækker et kondom udover. Ved sædafgang vil det meste af sæden normalt presses op i blæren, men lidt sæd kan sive ved siden af kateteret - ud ad den normale vej.

Redaktør