Hjerterytmen - måling over tid (Holtermonitorering)

Ved en måling af hjerterytmen over tid fås en mere sikker måling, end når der blot måles en enkelt gang.

Kort om målingen

Du skal have undersøgt din hjerterytme over 24 eller 48 timer. På den måde får vi en mere sikker måling af din hjerterytme end ved et enkelt elektrokardiogram (EKG). Formålet med undersøgelsen er at optage din hjerterytme døgnet rundt. Du skal møde på hospitalet for at få sat en optager på. Det tager 15-20 minutter.

Vi fortæller dig, hvor længe du skal have optageren på.

Vigtig forberedelse

Undgå creme på brystkassen

Du skal undgå at smøre creme på brystkassen, den dag du får udleveret optageren og skal have sat elektroder på. Cremen kan gøre det sværere at få elektroderne til at klistre til huden.

Tag løstsiddende tøj på overkroppen

Vi anbefaler, at du har løstsiddende tøj på overkroppen, når du kommer og får sat elektroderne og optageren på.

På hospitalet

Du får sat optageren og elektroder på

Vi sætter syv elektroder fast på din brystkasse. Du skal bære selve optageren i et bælte om maven eller i snor om halsen.

Foto af elektroder på brystkasse

Sådan gør du

Planlæg dagene så normalt som muligt

Du skal planlægge dagene, så de forløber så normalt som muligt. Du bør derfor gå på arbejde og motionere, som du plejer. På den måde får vi det mest præcise billede af din hjerterytme.

Registrér dine symptomer

Når du oplever symptomer som fx svimmelhed, hjertebanken, uro eller smerter i brystet, bevidsthedsforstyrrelser, ekstra hjerteslag, eller du er ved at besvime, skal du trykke på den grønne knap på apparatet og notere det i skemaet.

Du må ikke gå i bad

Optageren kan ikke tåle vand, så du må ikke gå i bad i de dage, hvor din hjerterytme bliver målt. 

Aflevér optageren

Du skal selv tage optageren af derhjemme, når målingen er ovre. Herefter skal du aflevere optageren hos Hjertemedicinsk Ambulatorium.

Svar på målingen

Du får svar på målingen ved en samtale på hospitalet, per brev eller digital post, eller hos din egen læge, hvis det er din egen læge, der har henvist dig til målingen.

Få mere viden

www.amagerhospital.dk/patientguiden og www.hvidovrehospital.dk/patientguiden kan du og dine pårørende få viden om dine rettigheder og få gode råd og redskaber, der hjælper dig i dit forløb.

Redaktør