Hjerterytmen - måling over tid (R-test/Event)

Ved en R-test/Event måles hjerterytmen over flere dage. På denne måde bliver målingen mere sikker end ved en enkelt måling.

Kort om målingen

Du skal have undersøgt din hjerterytme over flere dage. På den måde får vi en mere sikker måling af din hjerterytme end ved en enkelt måling. Formålet med undersøgelsen er at optage dit hjertes uregelmæssigheder. Du skal møde på hospitalet for at få sat en optager på. Det tager 15-20 minutter.

Vi fortæller dig, hvor mange dage du skal have optageren på.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du plejer at få symptomer ved fysisk aktivitet

Undersøgelsen skal registrere din hjerterytme, når du får dine symptomer. Hvis symptomerne normalt kommer, når du er fysisk aktiv og sveder, skal vi finde en anden måde at undersøge dig på, da optageren er meget følsom overfor sved. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen, hvis dine symptomer kun kommer, når du sveder.

Undgå creme på brystkassen

Du skal undgå at smøre creme på brystkassen, den dag du får udleveret optageren og skal have sat elektroder på. Cremen kan gøre det sværere at få elektroderne til at klistre til huden.

Tag løstsiddende tøj på overkroppen

Vi anbefaler, at du har løstsiddende tøj på overkroppen, når du kommer og får sat elektroderne og optageren på.

På hospitalet 

Vi fjerner eventuelt hår

Vi fjerner hår, hvis der er for meget, til at elektroderne kan sidde fast.

Du får sat optageren og elektroderne på

Vi sætter en elektrode fast på dit bryst og en under din venstre arm. Selve optageren sættes fast på elektroden på brystet, og ledningen fra optageren sættes fast på elektroden under din arm.

Optageren kan have flere knapper, og vi viser dig, hvilken knap du skal trykke på, hvis du oplever symptomer derhjemme.

Optageren og de to elektroder. Optageren hænger i en snor om halsen og er sat fast på den ene elektrode.

Sådan gør du

Planlæg dagene så normalt som muligt

Du skal planlægge dagene, så de forløber så normalt som muligt. Du bør derfor gå på arbejde og motionere, som du plejer. På den måde får vi det mest præcise billede af din hjerterytme.

Behold optageren på, når du sover

Vi anbefaler, at du beholder optageren på, når du sover. Hvis du har meget svært ved at sove med optageren på, kan du tage den af om natten.

Undgå smykker om halsen

I den tid, hvor din hjerterytme overvåges, skal du undgå at bære smykker om halsen, da det kan forstyrre optagelsen.

Tag optageren og ledningen af, når du skal i bad

Optageren og ledningen tåler ikke vand eller fugt. Du skal derfor tage begge dele af, når du skal i bad og lægge dem i et andet rum end badeværelset, mens du bader. Du knapper optageren og ledningen af ved at holde igen på elektroden, der klistrer til huden.

Efter badet skal du sætte nye elektroder på det samme sted. Sørg for, at elektroderne sidder godt fast på huden. Sæt optageren og ledningen fast på elektroderne igen.

Skift elektroderne

Du får ekstra elektroder med hjem, som du skal opbevare i en lukket pose ved stuetemperatur. Når du skifter elektroderne, skal du placere dem det samme sted som før. Hvis din hud er irriteret, der hvor du fjerner elektroderne, skal du sætte de nye så tæt på det oprindelige sted som muligt.

Vi anbefaler, at du skifter elektroderne én gang om dagen. Du skal også skifte dem, hvis de løsner sig fra huden.

Tryk på optagerens knap, hvis du får symptomer

Hvis du får symptomer som fx svimmelhed, hjertebanken, uro eller smerter i brystet, bevidsthedsforstyrrelser, ekstra hjerteslag eller du er ved at besvime, skal du trykke én enkelt gang på den store knap på midten af optageren. Tryk, til du mærker et klik, og slip knappen igen. Du hører et ”bip”, som betyder, at optagelsen er begyndt. Når du har trykket på knappen, vil optageren lave en særskilt måling af din hjerterytme. Du bør holde dig i ro i 30 sekunder, mens optageren laver en måling. Du skal ikke trykke på knappen, når symptomerne er ovre.

Skriv dine symptomer ned

Når du oplever symptomer som fx svimmelhed, hjertebanken, uro eller smerter i brystet, bevidsthedsforstyrrelser, ekstra hjerteslag eller du er ved at besvime, skal du notere det i skemaet. Husk også at skrive dato, klokkeslæt og aktivitet ned sammen med symptomerne. På den måde kan vi sammenligne optagelsen af din hjerterytme med dine symptomer.

Aflevér optageren

Du skal selv tage optageren af derhjemme, når målingen er ovre. Herefter skal du aflevere optageren hos Hjertemedicinsk Afdeling.

Svar på målingen

Du får svar på målingen ved en samtale på hospitalet, per brev eller digital post, eller hos din egen læge, hvis det er din egen læge, der har henvist dig til målingen.

Få mere viden

www.amagerhospital.dk/patientguiden og www.hvidovrehospital.dk/patientguiden kan du og dine pårørende få viden om dine rettigheder og få gode råd og redskaber, der hjælper dig i dit forløb.

Redaktør