Hjertet - CT-skanning (med IV-kontraststof)

Du skal have en CT-skanning af dit hjerte. Dette er en detaljeret røntgenundersøgelse, hvor vi bruger kontraststof til tydeligt at se forskel på dit hjerte og andre organer.

Kort om undersøgelsen

Du skal have foretaget en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af hjertet. CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen. Vi bruger kontraststof for at gøre forskellen mellem hjertet, blodkar og væv tydeligere.

Skanningen bruges oftest til at undersøge hjertet og blodkarrene omkring hjertet for forkalkning i kranspulsårerne. Skanningen kan også bruges til at beregne hjertekapaciteten ved at vise, hvor meget blod hjertet pumper ud.

Du skal forvente, at forberedelserne og selve undersøgelsen varer cirka 3 timer.

Billede af CT-skanner med en patient i.

Vigtig forberedelse

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du give besked til den læge eller afdeling, der har henvist dig til skanning. Sig det også til os ved selve skanningen.

Fortæl os, hvis du har astma eller KOL

Har du astma eller KOL, skal du fortælle os det inden undersøgelsen, da det kan betyde, at vi skal tage nogle særlige forholdsregler.

Tag eventuelt tabletter inden undersøgelsen

Hvis du har fået udleveret eller tilsendt 2 tabletter Procoralan/Ivabradin, skal du tage dem 2 timer før din mødetid på hospitalet. Vi anbefaler, at du indtager tabletterne sammen med mad. 

Tag ikke potensfremmende medicin

Du må ikke tage potensfremmende medicin det sidste døgn før undersøgelsen.

Tag din øvrige medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din øvrige medicin, som du plejer.

Undgå fysisk anstrengelse på dagen

Du må ikke anstrenge dig fysisk på dagen for undersøgelsen, da det kan betyde, at vi er nødt til at aflyse.

Undgå koffein

For at resultatet bliver så korrekt som muligt, må du ikke spise chokolade eller drikke kaffe, te, cola eller kakao 24 timer inden undersøgelsen.

Undgå rygning på dagen

Du må ikke ryge på dagen for undersøgelsen, da rygning kan påvirke resultatet. 

Drik rigeligt med vand inden og efter undersøgelsen

Det er godt for dit velbefindende, hvis du kan drikke rigeligt med vand (½-1 liter) på dagen for din undersøgelse.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Så er der mindre at holde styr på, mens du er på hospitalet. Vær desuden opmærksom på, at hospitalet som udgangspunkt ikke erstatter smykker, kontanter eller andre genstande, hvis de bliver væk. 

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer skanningsbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal skannes. Tag gerne smykker af hjemmefra.

Du får taget EKG

Vi tager et EKG (elektrokardiogram) før undersøgelsen for at kontrollere din hjerterytme. Det foregår ved, at du ligger på ryggen, mens vi sætter elektroder på dit bryst og dine arme og ben. Elektroderne registrerer din hjerterytme.

Vi gør dig klar til kontraststof

Før du bliver skannet, lægger vi en nål i en blodåre i din arm, så vi kan give dig kontraststof under undersøgelsen.

Du kan få medicin, der sænker din puls

Hvis din puls er for høj, kan det påvirke resultatet af undersøgelsen. Derfor giver vi dig eventuelt en tablet, som sænker din puls. Hvis det gælder for dig, skal du vente på, at medicinen virker. Det kan tage op til 1½ time afhængig af, hvad du vejer.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Under skanningen skal du holde vejret i 10-15 sekunder ad gangen. Vi fortæller dig undervejs, hvad du skal gøre. Du har elektroder på, så vi kan registrere din hjerterytme.

Lige inden skanningen får du nitroglycerin. Det udvider blodårerne omkring hjertet, så de er tydeligere på billederne. Du får nitroglycerin som mundspray eller tablet. Nitroglycerinen kan kortvarigt give hovedpine.

Under skanningen får du kontraststof i blodåren. Kontraststoffet kan kortvarigt give en metalsmag og en følelse af varme i kroppen.

Du skal ligge helt stille på ryggen under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Skanningen varer cirka 30 minutter.

Bliv gerne en halv time efter

Nogle få patienter oplever bivirkninger på grund af kontraststoffet. Derfor anbefaler vi, at du bliver siddende i venteværelset i 30 minutter efter, at du har fået kontraststof, så du kan sige til, hvis du bliver utilpas.

Efter undersøgelsen

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får det dårligt efter undersøgelsen eller får udslæt, kløe eller rødme på huden, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Undlad at få taget blodprøver 4 timer efter skanningen

Få taget eventuelle blodprøver inden skanningen. Efter undersøgelsen skal du vente mindst 4 timer med at få taget blodprøver, da resultatet ellers kan være misvisende. Hvis du har nedsat nyrefunktion, skal du vente endnu længere.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør