Hjertet - CT-skanning med kontraststof

En CT-skanning af hjertet er en detaljeret røntgenundersøgelse, hvor der bruges kontraststof til tydeligt at se forskel på dit hjerte og andre organer.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af hjertet. CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen. Vi bruger kontraststof for at gøre hjertets kranspulsårer tydeligere.

Du skal afsætte cirka 2½ time til dit ophold på hospitalet.

Vigtig forberedelse

Du skal eventuelt tage medicin, som sænker pulsen

Hvis din puls er for høj, kan det påvirke resultatet af undersøgelsen. Nogle patienter skal derfor tage medicin, der sænker pulsen, inden undersøgelsen. Hvis det gælder for dig, får du udleveret eller tilsendt 2 tabletter. Dem skal du tage 2 timer før, du skal møde på hospitalet. Vi anbefaler, at du tager tabletterne sammen med mad.

Tag ikke potensfremmende medicin

Du må ikke tage potensfremmende medicin 1 døgn før undersøgelsen.

Undgå koffein

For at resultatet bliver så korrekt som muligt, må du ikke spise chokolade eller drikke kaffe, te, cola eller kakao på dagen for din undersøgelse.

Undgå rygning på dagen

Du må ikke ryge på dagen for undersøgelsen, da rygning kan påvirke resultatet. 

Drik rigeligt med vand inden og efter undersøgelsen

Det er godt for dit velbefindende, hvis du kan drikke rigeligt med vand (½-1 liter) på dagen for din undersøgelse.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du kontakte os inden undersøgelsen. Sig det også til os ved selve undersøgelsen.

Fortæl os, hvis du har astma

Har du astma, skal du fortælle os det inden undersøgelsen, da det kan betyde, at vi skal tage nogle særlige forholdsregler.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

På hospitalet

Du får taget EKG

Vi tager et EKG (elektrokardiogram) før undersøgelsen for at kontrollere din hjerterytme. Det foregår ved, at du ligger på ryggen, mens vi sætter elektroder på dit bryst, dine arme og ben. Elektroderne registrerer din hjerterytme.

Du får lagt et drop

Vi lægger et drop i din albue, så vi kan give dig medicin og kontraststof under skanningen.

Du får eventuelt medicin, der sænker din puls

Hvis din puls er for høj på dagen, giver vi dig en tablet med medicin, som sænker pulsen. Derefter skal du vente 1 time i ventearealet i afsnit 334, mens pulsen falder.

Du får medicin, der udvider dine blodårer

Lige inden undersøgelsen får du nitroglycerin som mundspray. Det udvider blodårerne omkring hjertet, så de er tydeligere på billederne.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Du ligger på ryggen med armene over hovedet, og hovedet og det meste af kroppen er uden for maskinen. Du skal ligge helt stille, mens du bliver skannet, så billederne bliver skarpe. Under skanningen skal du holde vejret i 10-15 sekunder ad gangen. Vi fortæller dig undervejs, hvordan du skal gøre.

Under skanningen sprøjter vi kontraststof ind i din arm, så vi kan se hjertet på en skærm. Kontraststoffet kan kortvarigt give metalsmag i munden og en følelse af varme i kroppen.

Du får elektroder på dit bryst, dine arme og ben, så vi kan registrere din hjerterytme under skanningen. Du er alene i rummet, mens du bliver skannet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Undersøgelsen tager op til 30 minutter.

Bliv gerne en halv time efter

Nogle få patienter oplever bivirkninger på grund af kontraststoffet. Derfor anbefaler vi, at du bliver siddende i venteværelset i 30 minutter efter, at du har fået kontraststof, så du kan sige til, hvis du bliver utilpas.

Hjemme igen

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får det dårligt efter undersøgelsen eller får udslæt, kløe eller rødme på huden, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Svar på undersøgelsen

Du får svar på undersøgelsen enten per telefon, med digital post eller ved næste aftale hos os..

Få mere viden

www.amagerhospital.dk/patientguiden og www.hvidovrehospital.dk/patientguiden kan du og dine pårørende få viden om dine rettigheder og få gode råd og redskaber, der hjælper dig i dit forløb.

Redaktør