Hjertet - ultralydsskanning ved aktivitet og hvile (stress-ekkokardiografi)

Ved en stress-ekkokardiografi undersøges hjertet med ultralyd under både aktivitet og hvile.

Kort om undersøgelsen

Når du skal have lavet en ultralydsskanning af hjertet ved aktivitet og hvile (stress-ekkokardiografi), undersøger vi dit hjerte, mens du hviler, og mens du cykler eller får medicin, der øger din puls. Ultralyd er lydbølger, som danner billeder på en skærm.

Du skal forvente at være på hospitalet i cirka 2 timer i forbindelse med undersøgelsen.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du får feber, diarré eller kaster op

Får du feber, diarré eller kaster op inden for de sidste 3 dage før undersøgelsen, skal du kontakte os. Det kan være tegn på en infektion og kan betyde, at vi må aflyse aftalen.

Undgå disse former for medicin

Nogle slags medicin kan påvirke resultatet af undersøgelsen. Derfor skal du undgå følgende medicin før undersøgelsen, medmindre vi har aftalt andet med dig:

  • 24 timer før skal du undgå betablokkere (fx Selo-Zok, Metocar, Carvedilol, Propranolol).
  • 24 timer før skal du undgå nitroglycerin (fx Imdur, Isodur).

Kontakt os, hvis du har spørgsmål.

Undgå koffein

For at resultatet bliver så korrekt som muligt, må du ikke spise chokolade eller drikke kaffe, te, cola eller kakao 24 timer inden undersøgelsen.

Undgå rygning

Du skal stoppe med at ryge på dagen for undersøgelsen, da rygning kan påvirke resultatet.

Tag praktisk tøj på

Vi anbefaler, at du har behageligt, løstsiddende tøj eller træningstøj på til undersøgelsen. Du skal medbringe træningssko eller lukkede sko.

På hospitalet

Undersøgelsen

Vi undersøger dit hjerte, mens du hviler, og mens du cykler eller får medicin, der øger din puls, som om du anstrenger dig fysisk. Du cykler på en speciel cykel, hvor du ligger på siden, mens det gradvist bliver hårdere at træde. Vi kan også give dig medicin gennem en blodåre i armen i stedet. Vi vurderer, hvad der er bedst for dig, når du kommer til undersøgelsen.

Lægen skanner dit hjerte med ultralyd før, under og efter undersøgelsen. Du får sat elektroder med klistermærker fast på brystkassen, så vi kan måle din hjerterytme, og du får også målt blodtryk og puls. I nogle tilfælde får du kontraststof gennem en blodåre i armen, så vi kan se forskel på blodkar, organer og væv på billederne. Vi undersøger blandt andet hjertets størrelse og pumpefunktion, hjertemusklens bevægelser og hjerteklappernes tilstand.

Undersøgelsen varer 1 time.

Svar på undersøgelsen

Du får et foreløbigt svar på undersøgelsen med det samme. Du får det endelige svar ved den opfølgende samtale på hospitalet.

Risiko ved undersøgelsen

Ved nogle undersøgelser er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Uregelmæssig hjerterytme (hyppighed: sjældent): Hjerterytmen kan blive uregelmæssig. Vi kan behandle med medicin, indtil hjerterytmen er normal igen.
  • Reaktion på kontraststof (hyppighed: meget sjældent): Du kan få udslæt på huden og faldende blodtryk. Symptomerne kan være tegn på, at du er øverfølsom over for kontraststof. Gælder det for dig, giver vi dig medicin.

Få mere viden

www.amagerhospital.dk/patientguiden og www.hvidovrehospital.dk/patientguiden kan du og dine pårørende få viden om dine rettigheder og få gode råd og redskaber, der hjælper dig i dit forløb.

Redaktør