Maven - ultralydsskanning med faste (abdomen med kontraststof)

Ved undersøgelsen bruger vi eventuelt kontraststof for at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Kort om undersøgelsen

Du skal have ultralydsskannet din mave. Ved en ultralydsskanning bruger vi lydbølger til at danne billeder af kroppens indre. Lydbølgerne udsendes og opfanges via et ultralydshoved, som føres hen over huden. Vi bruger eventuelt kontraststof for at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Undersøgelsen kan bruges til at vurdere mavens organer, blodkar og lymfesystem og kan blandt andet vise galdesten, betændelse, kræft eller kræftspredning.

Undersøgelsen varer 15-60 minutter, men det er en god idé at afsætte 1½ time, da der kan opstå ventetid.

Billede af en ultralydsskanning af maven

Vigtig forberedelse

Mød fastende

Du skal faste inden din undersøgelse. Det betyder, at du ikke må spise og drikke de sidste 4 timer før din undersøgelse. Det gælder også tyggegummi, bolsjer og pastiller.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Undersøgelsen

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens vi skanner dig. Vi smører gelé på din mave og fører ultralydshovedet hen over huden med et let pres. Via ultralydshovedet dannes der billeder af din mave på en skærm.

I enkelte tilfælde kan det være en fordel at bruge et kontraststof under ultralydsskanningen, så vi får et tydeligere billede af maven. Vi sprøjter kontraststoffet ind i en blodåre i din arm. Det taler vi med dig om undervejs.

Svar på undersøgelsen

Du får et foreløbigt svar på undersøgelsen under skanningen. Det uddybende svar får du fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen enten på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk

Få mere viden

Redaktør