Øvelser efter brækket spoleben

Du har brækket øverste del af spolebenet.

Illustration af brækket spoleben
Øverste del af spolebenet hedder radius på latin

Kort om besøget

Vi har undersøgt dig og konstateret, at du har brækket øverste del af spolebenet. Spolebenet hedder radius på latin. Bruddet er ikke farligt, og der er ikke noget, der sidder skævt.

Kort om behandlingen

Der er ikke behov for operation eller gips, bruddet heler af sig selv.

Du skal holde albuen i ro og aflaste den i 1 max 2 uger. Du har derfor fået en slynge på, som du kan bruge, når du har behov for at aflaste underarmen.

Målet med behandlingen er at opnå heling af bruddet i god stilling og genvinde den normale funktion i albuen.

Du skal lave øvelser

Så snart smerterne tillader det, skal du begynde at lave øvelser i albueleddet. Du skal lave øvelserne for at modvirke stivhed i leddet og for at fremme bevægeligheden. Lav øvelserne til smertegrænsen, det må gerne spænde, men det må ikke gøre ondt.

Passive øvelser

Opvarme: Sæt dig ved et bord med den syge arm hvilende på bordet så strakt som muligt, hånden hviler på en karklud. Bevæg hånden frem og tilbage på bordet, så albuen bøjes og strækkes så meget som muligt. Hjælp eventuelt til med den anden hånd.

Strække: Stå eller sid med armen langs siden og albuen bukket i 90 grader. Tag med den raske arm forsigtigt om håndleddet på den dårlige arm og stræk nu forsigtigt ud i albueleddet så langt, det kan komme. Det må gerne presse, men ikke gøre ondt. Hold strækket i 20-30 sekunder.  Gentag øvelsen 4-5 gange dagligt.

Bøje: Du står med albuen bukket i 90 grader og bøjer den så langt den kan komme. Gentag øvelsen 4-5 gange om dagen.

Når smerterne tillader det, kan du begynde på aktive øvelser:

Aktive øvelser

Bøje og strække: Sid med overarmen ind til kroppen. Bøj og stræk i roligt tempo albuen op og ned så langt, som du kan. Gentag denne øvelse 4-5 gange dagligt. Du må gerne støtte med den raske hånd, hvis det føles bedre.

Rotere underarmen: Sid med overarmen ind til kroppen og albueleddet bøjet i 90 grader. Hav eventuelt underarmen liggende på et bord foran dig. Drej skiftevis underarmen, så håndfladen kommer opad og nedad. Hjælp eventuelt med den anden hånd. Gentag øvelsen 4-5 gange dagligt.

Få mere viden

Du kan få mere viden på www.patienthåndbogen.dk. Søg på "Albue og underarmsøvelse".

Du skal til kontrol

Lægen på Akutklinikken kan eventuelt henvise dig til en røntgenkontrol af albueleddet, men det er sjældent nødvendigt. Det mest almindelige er, at du efter 10-14 dage går til egen læge for at få en kontrol af albuens bevægelighed.

Redaktør