Tapning af væske fra lungesækken

Tapning af væske fra lungesækken foregår gennem en lille kanyle stukket ind mellem brystkassen og lungen.

Du skal have foretaget en tapning af væske fra lungesækken, også kaldet en Pleuracentese. Her kan du læse om, hvordan tapningen foregår og hvad du skal være opmærksom på.

Væske i lungesækken

Det er konstateret, at du har væske i lungesækken, som er det lille hulrum mellem indersiden af brystvæggen og lungen. Du skal derfor have tømt væsken ud - i fagsprog kaldes det pleuracentese.

Forskellige sygdomme kan danne væsken i lungesækken. Vi laver en pleuracentese dels for at finde årsagen til, at der dannes væske, og dels for at lindre dit ubehag ved at have væske i lungesækken.

Forberedelse

Du får taget røntgenbillede af lungerne inden tapningen. Lægen og sygeplejersken vil informere dig om undersøgelsens forløb.

Hvordan foregår tapningen af væske?

Undersøgelsen foregår i lokalbedøvelse. Du skal sidde på en seng eller leje med ryggen til lægen, som vil lytte på lungerne. Lægen lægger en lokalbedøvelse nedadtil på ryggen. På det bedøvede sted fører lægen en tynd kanyle ind mellem lungen og brystkassen. Gennem kanylen kan væsken løbe ud i en pose. Der bliver taget prøver af væsken.

Hvor foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foregår i Fællesambulatoriet, hvor en læge og en sygeplejerske forestår undersøgelsen. Af og til kan undersøgelsen også forgå enten på sengeafsnittet eller i Røntgenafdelingen i forbindelse med ultralydsscanning af lungerne.

Efter tapningen af væske

Undersøgelsen er slut, når der ikke længere løber væske ud i posen. Lægen fjerner kanylen og sætter et plaster på indstiksstedet. Ca. 1/2-1 time efter undersøgelsen tager vi et nyt røntgenbillede af lungerne for at sikre, at alt er ok.

Risiko ved undersøgelsen

I enkelte tilfælde kan kanylen punktere lungen, så den klapper sammen. Derfor tager vi kontrolrøntgenbillede efter undersøgelsen. Sædvanligvis folder lungen sig ud af sig selv i løbet af nogle dage (uger). I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at lægge dræn i en kort periode.

Hvis du efter undersøgelsen får smerter eller problemer med vejrtrækningen, bedes du henvende dig i Fællesambulatoriet eller Akutklinikken.

Svar på undersøgelsen?

Du får svar på undersøgelsen ved dit næste ambulante besøg, som du aftaler med personalet.

Kontakt ved akut sygdom/uden for åbningstid:

Hvis du bliver akut syg eller får behov for lægehjælp uden for Fællesambulatoriets åbningstid, henviser vi til 112, Akuttelefon 1813 eller Akutklinikken.

Redaktør