Tyktarmen - CT-skanning (CT-kolografi med IV- og drikkekontraststof)

Ved en CT-skanning af tyktarmen kan vi, ved hjælp af kontraststof, se bedre forskel på tarmen og andre organer.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af tyktarmen (CT-kolografi). CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen. Vi bruger kontraststof for at gøre forskellen mellem tarmen og andre organer tydeligere.

Undersøgelsen varer 30-40 minutter, men det er en god idé at afsætte 1 time, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Du skal eventuelt have taget en blodprøve

Inden undersøgelsen skal du have taget en blodprøve, hvis du har:

  • diabetes
  • en nyresygdom eller er opereret i nyrerne
  • en hjertesygdom
  • forhøjet blodtryk
  • urinsyregigt.

Blodprøven skal vise, om dine nyrer kan tåle kontraststoffet. Den læge eller afdeling, der har henvist dig, skal sende dig til blodprøvetagning inden undersøgelsen, hvis det er aktuelt for dig. Blodprøven må normalt højst være 3 måneder gammel. Hvis du er indlagt, er der andre forholdsregler. Kontakt den læge eller afdeling, der har henvist dig, hvis du er i tvivl.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du give besked til den læge eller afdeling, der har henvist dig til skanning. Sig det også til os ved selve skanningen.

Du skal drikke kontraststof og udrense din tarm

Inden undersøgelsen skal du drikke kontraststof og udrense din tyktarm, så den er helt tom. Det betyder også, at du skal følge en bestemt diæt. Følg vedlagte plan for diæt, udrensning og kontraststof nøje. Du skal starte diæten og udrensningen 5 dage inden undersøgelsen. Du får kontraststoffet og udrensningsmidlet på hospitalet, hvis du er henvist af en afdeling herfra. Hvis du er henvist af en læge, kommer midlerne med posten.

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din vanlige medicin med et lille glas vand, selvom du følger en diæt.

Tag gerne lidt mad med

Du er velkommen til at tage lidt mad med hjemmefra. Vi fortæller dig, hvornår du må spise igen.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Sig til, hvis du har grøn stær eller forstyrrelser i hjerterytmen

I forbindelse med undersøgelsen giver vi dig eventuelt medicin, som får din tarm til at slappe af. Medicinen kan have bivirkninger, hvis du har grøn stær eller forstyrrelser i hjerterytmen. Du skal derfor sige det til os inden undersøgelsen, hvis du lider af enten grøn stær eller forstyrrelser i hjerterytmen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern smykker, ur med mere inden skanningen

Smykker og ure kan forstyrre skanningen. Du skal derfor fjerne smykker og andre genstande fra det område, der skal skanningen.

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen

Vi gør dig klar til kontraststof

Før du bliver skannet, lægger vi en nål i en blodåre i din arm, så vi kan give dig kontraststof under undersøgelsen.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Du får eventuelt sprøjtet medicin ind i nålen i armen for at få tarmen til at slappe af. Vi lægger et kateter i din endetarm, så vi kan puste luft ind i tyktarmen. Det kan give mavekneb og følelsen af oppustet mave. Vi fjerner kateteret igen, så snart skanningen er færdig.

Under skanningen får du kontraststof i blodåren. Kontraststoffet kan kortvarigt give en metalsmag og en følelse af varme i kroppen.

Vi skanner dig to gange. Første gang mens du ligger på maven og anden gang, mens du ligger på ryggen.

Du skal ligge helt stille under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Bliv gerne en halv time efter

Nogle få patienter oplever bivirkninger på grund af kontraststoffet. Derfor anbefaler vi, at du bliver siddende i venteværelset i 30 minutter efter, at du har fået kontraststof, så du kan sige til, hvis du bliver utilpas.

Efter undersøgelsen

Du kan få bivirkninger

Nogle af de mest almindelige bivirkninger ved medicin, der får tarmen til at slappe af, er kortvarige synsforstyrrelser og svimmelhed. Hvis det sker for dig, må du ikke selv køre bil eller betjene maskiner, før det går over.

Du kan få smerter i maven

Du kan få mavekneb og luft i maven efter undersøgelsen. Det går væk af sig selv efter kort tid.

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får udslæt, kløe eller rødme på huden, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Undlad blodprøver 4 timer efter skanningen

Få taget eventuelle blodprøver inden skanningen. Efter undersøgelsen skal du vente mindst 4 timer med at få taget blodprøver, da resultatet ellers kan være misvisende. Hvis du har nedsat nyrefunktion, skal du vente endnu længere.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om CT-skanninger af tyktarmen på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’CT-skanning af tyktarmen’.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk, kan du læse om strålingsdoser. Søg på ’Strålingsguiden ioniserende stråling’.

Redaktør