Undersøgelse af knoglemarven

Undersøgelsen udføres med et stik gennem huden ind i knoglemarven.

Formålet med undersøgelsen er at be- eller afkræfte mistanken om, at knoglemarven ikke fungerer helt, som den skal, samt være med til at sikre den korrekte diagnose. I denne pjece kan du læse mere om, hvordan undersøgelsen udføres.

Fakta om knoglemarv

Knoglemarven findes i hulrum inde i knoglerne. Hos voksne findes den fungerende knoglemarv især i brystben, ribben, ryghvirvler og bækken. Knoglemarven må betragtes som ét organ, der hos voksne i alt udgør 2,5 - 3 liter.

I knoglemarven dannes nye blodlegemer, det drejer sig om:

  • Røde blodlegemer, der transporterer ilt fra lungerne til vævene.
  • Hvide blodlegemer mod infektion.
  • Blodplader, der medvirker ved standsning af blødning.

Derfor foretages undersøgelsen

En undersøgelse af knoglemarven fortages, hvis en blodprøve har givet mistanke om, at knoglemarven ikke fungerer helt, som den skal. Undersøgelsen af knoglemarven kan be- eller afkræfte mistanken samt være med til at sikre den korrekte diagnose.

Undersøgelsen er desuden af stor betydning, når man skal kontrollere effekten af behandling af blodsygdomme.

Forberedelse

Du skal inden undersøgelsen have taget en blodprøve, der viser blodets evne til at størkne.

Undersøgelsen udføres således:

Undersøgelsen foretages, mens du ligger på siden. Huden desinficeres, og der lægges lokalbedøvelse. Prøven tages fra hoftekammen bagtil.

Med en speciel nål stikkes ind i hoftekammen og ind i knoglemarven. Når nålen er inde i knoglemarven, kan det i nogle tilfælde, trods lokalbedøvelsen, udløse en smerte, der stråler ned i benet. Smerten forsvinder, når undersøgelsen er gennemført. Gennem nålen tages en prøve af knoglemarven og en prøve af knoglen. Herefter tages en blodprøve i øret.

Forholdsregler efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen skal du ligge på ryggen i 30 minutter.
Du kan være lidt øm på indstiksstedet i flere dage.

Du skal være opmærksom på, om der forekommer infektionstegn ved indstiksstedet i form af rødme, ømhed, varme og eventuel hævelse. Hvis du får nogle af disse infektionstegn, skal du henvende dig telefonisk til Fællesambulatoriet, hvis det er uden for åbningstiden, skal du ringe til Akutklinikken.

Svar på undersøgelsen

Svaret på prøven kommer ca. 10 dage efter og gives i Fællesambulatoriet.

Redaktør