Amager Hospital sender unge læger godt på vej

​​Amager Hospitals flade struktur, brede klinik og tværfaglighed er et aktiv for unge læger under uddannelse. 

Det tager cirka 3,25 minutter at læse denne artikel​

Amager Hospital har omkring 50 unge læger i uddannelsesforløb hvert år. Hospitalet med de mange vinduer har meget at tilbyde, mener alle læger- på matriklen; fra de unge reservelæger til den ledende overlæge. Tværfaglighed og bredde går igen som ledemotiver hos alle læger, man taler med på det over 100 år gamle hospital.

”Vi er ikke så silo-opdelt,” fortæller uddannelsesansvarlig overlæge Lamia Bada Hviid fra hospitalets medicinske afdeling. ”Til morgenkonferencerne har vi deltagelse af mange forskellige medicinske speciallæger.”


Amager Hospital har et optageområde på 180.000 og er bygget i 1902.

Ansvar og tryghed i fornuftig dosering

Den tværfaglige styrke i uddannelsen går også igen, når man taler med de unge reservelæger. 

”Vi møder hele det brede medicinske område både i akutklinikken og ved stuegang,” fortæller Amalie Wandel. Hun er også tillidsrepræsentant for reservelægerne. De får på Amager Hospital tidligt lov at stå med mange beslutninger og med mindre rygdækning fra en kø af specialer, som på et større hospital. Heldigvis har de unge læger et godt samarbejde med speciallægerne på Hvidovre Hospital foruden Amager Hospitals egne speciallæger i bagvagt. 

 ”Man får en masse ansvar og erfaring som ung læge, men det er samtidig helt trygt at være på eksempelvis nattevagt,” siger reservelæge Khaled Qadri, der også er arbejdsmiljørepræsentant. 

Amager Hospital har et godt ry, gentager flere af lægerne på matriklen. Og det kollegiale bliver ofte fremhævet af de ansatte. 

”På Amager Hospital kender man hinanden, hvilket gør kommunikation og arbejdsgange mere smidige,” siger Khaled. Portører, sygeplejersker, lægekolleger, rengøringsfolk – selv taxachaufførerne kender Khaled.


Khaled er glad for Amager Hospital på grund af det kollegiale og de mange tværfaglige udfordringer. 

Gode evalueringer

Fokus på uddannelse ligger ledende overlæge Arne Cyron meget nært. Han har haft direktør- og lederstillinger i både Nykøbing Falster, Køge og i Næstved – og altid lagt vægt på, at den yngre læge får en både faglig og kollegial god ballast.

”Afdelingens fokus på uddannelse er tydelig og heldigvis afspejler det sig også i evalueringerne. De uddannelsesansvarlige overlæger og et par yngre læger planlægger forskellig undervisning hver morgen. Det styrker og udvikler både faglighed og fællesskab," fortæller Arne Cyron.

Ud over den brede kliniske uddannelse får de unge læger et særskilt ansvarsområde. 

”Det ansvar tager de meget seriøst og løser med stort engagement,” oplever han. For Amalie og Khaled er ansvarsområdet ultralydsscanninger, for andre unge læger kan ansvarsområdet hedde fx Sundhedsplatformen eller UTH’er (utilsigtede hændelser, red.). 

”Mange af de yngre læger kommer med en ganske imponerende forskningsballast, hvilket afdelingen nyder godt af til både undervisning og hjælp. Forskningen har i mange år været afdelingens akilleshæl. Selv om der er sket opgraderinger, er der fortsat ingen tvivl om, at vi har en opgave med at styrke forskningen på afdelingen,” fortæller Arne Cyron. 

Han understreger også, at rigtig mange andre afdelinger på Amager og Hvidovre Hospital har fokus på uddannelse og gør det rigtig godt.


Ledende overlæge Arne Cyron modtager gode evalueringer fra sine unge læger. 

Helstøbte læger

Også den uddannelsesansvarlige overlæge Lamia Bada Hviid er meget opmærksom på at skabe helstøbte læger, der kan håndtere bredden i det kliniske arbejde. 

”Det væsentlige for os er, at de opnår deres kompetencer med supervision i det kliniske arbejde kombineret med afdelingens undervisning og vejledersamtalerne,” siger hun. 

Den uddannelsesansvarlige overlæge oplever, at de unge læger generelt er ”knalddygtige” og ”skarpe”. Men den første tid på hospitalet kan for nogle af de nyudklækkede læger opleves som værende en meget stor overgang fra studiet. 

​Nogle af de yngre læger bliver inden for de medicinske specialer. Andre, som Khaled, vil gerne ende som praksislæge. Amalie har endnu ikke valgt speciale. Begge skal under alle omstændigheder videre i deres uddannelse og ser også frem til at arbejde på andre og større hospitaler, som har andre ting at tilbyde.


Den uddannelsesansvarlige overlæge Lamia Bada Hviid er meget opmærksom på at skabe helstøbte læger, der kan håndtere bredden i det kliniske arbejde.

Amager Hospital modtog også Uddannelsesprisen i 2016


Redaktør